Alla inlägg under september 2010

Av Margareta Martimo Johansson - 15 september 2010 13:00

När man säger att man ska äta blodpudding rynkar många på näsan och man får ett "usch ska du äta det " till svar. Varför har blodpuddingen så dåligt rykte? Hemma hos oss äts blodpuddig hyfsat ofta för att det är gott och så går det så otroligt snabbt att laga men det är även billigt och innehåller massa vkitiga näringsämnen. Variations möjligheterna med blodpudding är nästan oänderliga: stek den och ät den med olika tillbehör ex bacon, korv, lingonsylt, sallad, keso, äpple, avokado, woka den med olika grönsaker, stek den i småbitar som pyttipanna, koka den i mjölk, tillaga den i ugnen eller ät den rå. Ät den på det sättet du gillar den.


Tre saker du kanske inte visste om blodpudding:

1. Den går att frysa i ca 3-4månader.

2. Den går att äta rå/ostekt.

3. Den kan bara köpas hel, säljs alltså inte i skivor.


  Så här åt jag min blodpidding ida; stekt med lingonsylt och en sallad av salladsblad, gurka och rädisor och ett hårtbröd till. Gott gotti gott gott!



Av Margareta Martimo Johansson - 15 september 2010 11:09

Är du ovan att springa så ska du starta försiktigt, det är lätthänt att man går ut för hårt i början för att man blir så taggad utav ex ens vänner. Men ta det lugnt i början så kommer du att minimera skaderirsken. Börja med att promenera och lägg till kortare löpsträckor på ex 1-2min för att sedan promenera igen. Trappa sedan upp i lugntakt. Lederna och senorna behöver tid på sig att bli starka, det kan ta ca 3månader för dem att klara en runda på 5km.Det är lätt hänt att man börjar pressa kroppen när den ännu inte är redo och då kommer ofta skadorna som et brev på posten så ta dig tid att bygga en bra grund så du kan njuta av flera års skadefri löpning. Ingredienserna till ett lyckat recept är rätt utrustning (utan bra skor kommer man inte långt), kost, vätska och vila.


                                       

Av Margareta Martimo Johansson - 14 september 2010 19:30

Att kaffe har fördelar vet de flesta om. Det gör dig pigg, skyddar till viss del mot Parkinsons, demens och olika former av cancer samt att det kan hjälpa till vid träning.

Spelar det då någon roll vilken typ utav kaffe man dricker? Självklar spelar tillbehören en stor roll. Väljer du en vanlig svart kaffe så får du många fördelar bl.a.  lågt kcal intag och koffeinets effekter men tänk på att inte dricka för många koppar/dag, begränsa gärna dig till tre. Samma gäller om du väljer Espresso. Förutom det traditionella kaffet som många dricker med mjölk eller socker så finns det ett hav av andra kaffevarianter. Caffe Latte, Cafe moccha, Cappuccino och Frappe är bara några exempel. Dessa finns dessutom i massa olika smaker, vanlij, choklad, kanel mm. Väljer man någon av dessa så ska man tänka på att de ofta är väldigt kaloririka, speciellt om man dricker man flera/dag.

Jämför man en kopp svart kaffe som innehåller ca 4kcal så kan en Cappuccino innehålla 45-60kcal och tungviktaren Frappe kan innehålla ca 400kcal.

               


Ett litet tips, använd kaffesumpet efter att du gjort din goda kopp till att försiktigt massera huden med. Slutsats: du har fått dricka en god kopp kaffe samt att du fått en billig hudskrubbkräm. Glöm dock inte att duscha efteråt.

Av Margareta Martimo Johansson - 13 september 2010 20:46

Ibland måste man ta tag i det som skrämmer livet ur en, stirra skräcken i vitögat. En sådan sak tog jag tag i idag. Det var jobbigt och helst hade jag velat slippa men om jag inte hade ställt min skräck mot väggen och tagit tag i det så hade jag fortfarande haft den där obehagliga känslan i mig. Den är inte helt borta men jag känner mig starkare och stolt över vad jag gjort och vad detta kommer att leda till (förhoppningsvis).

Samla mod till er och ställ eran skräck mot väggen, ta tag i det som tynger dig och du kommer att gå därifrån starkare. Ingen är ensam, alla måste vi då och då ta i tur med dessa saker, låt det inte gå för långt bara. Man lever bara en gång så se till att du har det så bra du kan på den resan.

Av Margareta Martimo Johansson - 12 september 2010 20:13

Japp idag har jag bakat och åter bakat.

Först gjorde jag "ett ugnsplåts bröd".

 

50g jäst

2kg mjöl

100g rapsolja

12dl vatten

1 msk salt

Jag bytte ut några dl vetemjöl special mot vetekli, grahamsmjöl och havregryn och tillsatte pumpakärnor och linfrön men man kan ha i percis det man känner för.


Gör degen och låt den jäsa i ca 60min under duk, innan man knådar om den och plattar ut den till rätt storlek, låt den jäsa igen i ca 30min utan duk.Skär sedan brödet i lagom stora rutor och nagga den.

Ett tips är att ha bakplåtspapper i ugnsplåten så lossar brödet lättare när det är gräddat.

 

Grädda längsned i ugnen i 200g i 45-60min.

 


Medan brödet var i ugnen så började jag göra piroger. Fyllningen bestod av köttfärs, rivna morötter, vitkål, grön paprika, rödlök, tomatpure, salt och peppar.

  Degen gjorde jag av ett pajbotten recept, lät den stå i kylen i 30 min sedan kavlade jag ut den tunn och skar fyrkantiga bitar. Lade fyllningen i mitten och tryckte fast kanterna med en gaffel.

 

Grädda dem i 225g i 10-15min i mitten av ugnen.

Av Margareta Martimo Johansson - 11 september 2010 20:38

Idag var jag och älsklingen ute med R1 i flera timmar. Det har varit en helt underbar höstdag med sol och färgglada löv som virvlade runt.

  


Hästkrafter eller hästkrafter?? Andy vs Yamaha R1 Turbo.

  

Av Margareta Martimo Johansson - 11 september 2010 12:42

Igår skrev vi våran först tenta för den här terminen. Efteråt så kändes det bättre än vad jag hade räknat med så jag hoppas verkligen att det gick bra. På kvällen var det kräftskiva med klassen, alla var inte med men vi som dök upp hade det jätte trevligt och vi måste absolut göra om det.


  


Jag och Helena

  


Av Margareta Martimo Johansson - 9 september 2010 20:24

Idag testade jag något som jag inte lagat tidigare, skinkstek. Det blev super gott så var inte rädd för att testa.


Skinkstek

Salt

Peppar

Vitlök

Vitlöksgräslök


Hacka vitlöken och vitlöksgräslöken, tycker du inte om vitlök så ta någon annan krydda. Vänd steken i lite rapsolja, salta och peppra den ordentligt. Tyck fast vitlöken ordentligt, peta in småbitar i springorna i köttet så den får ordentligt med smak.


Tillaga i nedredelen av ugnen i 150 grader i 3½ timme.


Ta ut steken, skrapa av vitlöken men låt den vara kvar i formen och bred på lite honung. Höj temperaturen till 200 grader och ställ in steken i 10min.


Ta ut steken, låt den vila i 10-15 min innan du skär den i tunna bitar. Jag valde att göra potatisgratäng till men ta det du har hemma.Glöm inte att ta lite av skyn som finns i formen. Sitt ner och njut, den var helt underbart god.

           

Ovido - Quiz & Flashcards