Alla inlägg den 1 september 2010

Av Margareta Martimo Johansson - 1 september 2010 16:47

När man tränar kan det hända att man börjar må illa och får huvudvärk mm. Vad kan detta bero på....

  

Huvudvärk
Får man ont i huvudet beror kanske på att du dricker för lite. Vid ansträngning kan kroppen förlora upp till 2,5 liter svett i timmen. Huvudvärk kan också bero på att du tillfälligt har högt blodtryck.
Så här undviker du det: Drick ordentligt. Drick på vägen om du springer i mer en timme. Blir pulsen väldigt hög är det viktigt att ta en liten paus.

 

 
Andnöd
När musklerna ansträngs behöver de energi. Det får de genom att omvandla socker och fett till energi, det kräver mycket syre. Ju större krav du ställer på musklerna, desto mer andfådd blir du.
Så här undviker du det: Håll ett lagomt tempo så du inte behöver kippa efter andan. Fortsätt att löpträna, kroppen kommer att bli bättre på att transportera runt syre i kroppen för varje dag som går.

 

 

 

 

Illamående
Du kan må illa om du har ätit precis innan du ska springa, både magen och musklerna behöver blod. Illamående kan också vara en reaktion på överansträngning.
Så här undviker du det: Har du lätt för att börja må illa ät inte två timmar före löpningen. Mår du ändå illa så lätta på takten.

 

 

Håll
Läkarna vet inte riktigt säkert varför man får håll. Det kan bero på att bindvävnaden runt magens organ belastas av den extra fysiska aktiviteten eller om man nyligen intagen en måltid. Det kanske beror på att mellangärdets muskler får för lite blod, då tarmarna kräver mycket blod för smälta maten.
Så här undviker du det: Värm upp och ät inte precis innan du ska springa. Om du har ätit en stor måltid så vänta 2-3 timmar. Dricka mindre mängder vatten före och under löpningen. Får du ändå håll så stanna, ta ett par djupa andetag och sträck dig åt motsatta sidan.
 

Ovido - Quiz & Flashcards