Margareta Martimo Johansson
22 oktober 2010 09:53
Hejsan!
På Livsmedelsverkets hemsida kan man bl.a läsa detta om förtjockningsmedel
Några förtjockningsmedel utvinns ur balj-/ärtväxter. Dessa är fruktkärnmjöl (E410), guarkärnmjöl (E412), dragant (E413), gummi arabicum (E414), taragummi (E417) och sojabönshemicellulosa (E426). Det finns uppgifter som tyder på att personer med allergi mot sojabönor kan reagera mot tillsatser tillverkade av dessa förtjockningsmedel. Miljörelaterad astma och rinnande ögon har rapporterats vid hantering av guarkärnmjöl, fruktkärnmjöl och gummi arabicum i livsmedelsindustrier.
Modifierad stärkelse är ett annat förtjockningsmedel. Som råvara kan potatis, tapioka, ris och vete användas. Om modifierad stärkelse har framställts från en växtart, t ex vete som innehåller gluten, måste detta framgå.
Gå gärna in på deras hemsida och läs mer, det står även om färgämnen, smakförstärkare och konserveringsmedel men jag tog enbart med förtjockningsmedel då vete endast nämndes där.
http://www.slv.se/sv/grupp1/Risker-med-mat/Allergi-och-overkanslighet/Tillsatser/
Ett boktips kan även vara Ingredienslexikon: för överkänsliga mot gluten, laktos, mjölk- och sojaprotein. Det går att köpa på ex www.bokus.se för 179kr. Har inte läst den själv men har hört mycket bra om det.
Hoppas du fått lite hjälp på vägen, hör gärna av dig om du undrar över något annat så ska jag försöka hjälpa till så gott jag kan.
Mvh /Margareta