Alla inlägg den 7 september 2010

Av Margareta Martimo Johansson - 7 september 2010 20:25

Ja man kan ju nästan tro att vi tror det. Två skotrar står redo för avfärd på våran gård. Jag kan trösta er med att vi inte blivit helt galna. Den svart/röda Skidoon är Simon och den ska in till stan för att kollas på på Motorbolaget och den svart/gula tillhör en kille från Piteå, han lekte lite för hårt med den i vintras så Simon har fått fixa till den.


     

Av Margareta Martimo Johansson - 7 september 2010 11:15

                              

Den lite udda formade mörkgröna frukten avokado är en riktig superfrukt även om många säkert tror att den är en grönsak. Förr kallades den för Avokadopäron eller Krokodilpäron. Den är fullproppad med viktiga vitaminer, mineraler, antioxidanter och nyttiga fettsyror.

En omogen avokado ska få mogna i rumstemperatur, ställer man in en omogen avokado i kylen kommer den att få en tråkig gråbrun missfärgning eftersom fettsyrorna är känsliga för kyla. En mogen avokado kan man förvara i kylen. För att kontrollera om avokadon är mogen eller inte så kan man försiktigt trycka med ett finger på skaftfästet och känna om den ger efter, gör den det är den mogen. Vill man påskynda mogningen så kan man förvara avokadon med ett äpple i en papperspåse, äpplet kommer att avge etylengas som påskyndar mognaden. Något som gör att avokadon skiljer sig från många andra frukter är att den inte mognar innan man plockar den. Avokadon missfärgas snabbt efter att man skärt upp den, detta beror på oxidering som ske när fruktköttet utsätts för syre. För att förhindra det kan man tillsätta några droppar citron på bitarna eller i guacamolen, men kan även låta kärnan ligga kvar i röran så håller den färgen bättre.


Vad kan man tillaga med avokado, här är några exempel:

-sallader i alla former

-salsa som passar till fågel, fisk och kött

-guacamole

-avokadosoppa

-avokadosmoothie

-avokadoglass, se recept på http://www.recept.nu/1.25424/okand/efterratter_godis/agg_mejeri/avocadoglass_med_citronpaj_och_barsalsa

Ovido - Quiz & Flashcards