Alla inlägg under mars 2011

Av Margareta Martimo Johansson - 15 mars 2011 19:47

Självklart pratar jag om Andromeda. Jag är så otroligt glad att jag bestämde mig för att köpa henne trots att hon var som hon var när jag gjorde det. Hon har skänkt mig mer glädje, lugn, spänning, harmoni mm än någon annan gjort. Även fler gråa hår än jag annars skulle ha men de är det värt.

Sedan jag blev gravid så har Andy intresserat sig väldigt mycket för magen, hon luktar på den och är försiktig runt mig. När jag packar hö ute i hagen så vaktar hon mig och låter inte hagkompisarna komma för nära, då åker öronen bak och tänderna fram, är de inte snabba iväg så får de sig ett bett eller två. Det är så fantastiskt att se ett djur bete sig så.


Älskade Andy

    

Av Margareta Martimo Johansson - 14 mars 2011 20:03

Idag är dagen som jag mest troligen har sprungit mina sista km tills Knutten kommit ut till oss. Det är jobbigt när huvudet och kroppen inte är på samma nivå. Huvudet behöver löpturerna för att må bra medan kroppen säger Nej, Nej ,Nej! Jag har svårt att hitta något annat som ger mig samma njutning som löpningen. Promenader är inget för mig, känns som ett straff att inte få springa. När jag går så vet jag att där och där brukar jag göra si och så under min löprunda. Att hitta nya vägar att promenara på är inte så lätt, har nog sprungit de flesta rundor/stigar/vägar runt byn. Jag och Diana brukar en gång/vecka åka till Vindeln och simma + köra vattengympa, det är väl Ok men det är ett pass/vecka.

T-bäcksgympan får jag forma efter dagsformen, så ofta blir det samma övningar man kör, vilket utesluter träningskickarna. Kan inte heller påstå att ridningen är något som jag räknar in som träning, gjorde inte det innan jag var gravid heller. Andy är mindfulness för mig.

Jag ska verkligen försöka ge promenaderna ett ärligt försök, sedan får jag satsa på cykling och styrketräning. Men måste erkänna att jag redan känner suget efter första löprundan, känna vinden i ansiktet, lukten av skog, fåglarnas kvitter och svetten på överläppen.

  

Av Margareta Martimo Johansson - 14 mars 2011 19:49

Om man skulle kunna ta en tugga av min barndom så skulle Soukolojärvi smaka så här, Abborre med kokt potatis och sås. Bättre än så blir det faktiskt inte.


  


4 abborrefileer

potatisar

broccoli

matlagningsgrädde 4%

gräslök

lime

salt

peppar


Gör så här: Koka potatis och broccoli. Stek abborrefileerna i lite rapsolja, salta och peppra. Tillsätt matlagningsgrädde, klipp ner gräslök och pressa limesaft, låt koka upp. Ät och njut!!


Självklart kan jag inte laga/äta fisk utan att ha pappa i tankarna.

  

Av Margareta Martimo Johansson - 14 mars 2011 09:02

Så här såg v.10 ut för mig:

Måndag- Cykel 30min

Tisdag- Promenad 4km + styrka överkropp

Onsdag- T-bäcksgympa

Torsdag- Simning + vattengympa

Fredag- Vila

Lördag Skoterkörning

Söndag- Skoterkörning

Av Margareta Martimo Johansson - 11 mars 2011 11:59

Hållbarhet på livsmedel

Hållbarheten på livsmedel beror på många olika faktorer, tex hur och av vad produkten är tillverkad samt hur den har förpackats och förvarats. Något som många tar för vana är att titta på är Bäst före-dag och Sista förbrukningsdag.


Bäst före-dag. Livsmedel märkta med bäst före-dag ska hålla ytterligare en tid efter datumet om de förvaras på rätt sätt och i obruten förpackning. Detta betyder att man absolut inte behöver slänga livsmedlet dagen efter att datumet gått ut, titta, lukta, smaka, känn på livsmedlet för att avgöra om det är ätbart.


Sista förbrukningsdag. Vissa livsmedel är extra känsliga, tex färsk fisk, köttfärs, rå korv och färsk kyckling, dessa måste vara märkta med sista förbrukningsdag. Det är viktigt att de förvaras i rätt temperatur både i butiken och hemma. Dessa varor får inte säljas efter att sista förbrukningsdagen har passerat.


Här kommer några tips om vad du kan tänka på vid hantering utav livsmedel.

Såser. Öppnade förpackningar ska förvaras i kylskåp. På förpackningen anges ofta att den ska förbrukas inom några dagar. Har man använt en ren sked och inte rört runt för mycket håller livsmedlet ofta mycket längre. Är maten möglig, släng den! Om inte, använd ditt sunda förnuft, titta, lukta, smaka för att bedöma om livsmedlet duger eller om det har blivit dåligt.

Mjöl, gryn, socker, salt. Förvaras torrt, har lång hållbarhet.

Konserver. Har mycket lång hållbarhet. Helkonserver flera år och kylkonserver flera månader.    

Vinegrett. Förvaras mörkt och svalt.

Ägg. Har tre veckors bäst före-datum men håller mycket längre om de förvarats i kyla både i butiken och hemma. Använd dina sinnen igen för att avgöra om livsmedlet duger eller om det blivit dåligt.

Mjölk. Hållbarhet i öppen förpackning beror på årstiden och hur ofta den tagits fram i rumstemperatur. Släng inte mjölken förrän du ser att den är dålig. Om datumet är på väg att gå ut och du inte hinner dricka upp mjölken går det bra att frys in den och använd vid matlagning och bakning. Detsamma gäller grädde.

Ost (hård). Har lång hållbarhet. Om du upptäcker mögel, skär bort det samt en centimeter runtomkring. Resten går bra att äta. Förvaras i plastpåse i kyl. Riv gärna ost och frys in.

Sylt och saft. Om sylt och saft har mycket socker i sig, mer än 50%, är eventuell mögelbildning bara ytlig. Ta bort möglet, ät resten om det smakar gott. Har sylten och saften låg sockerhalt, släng mögliga produkter.

Bröd. Går alldeles utmärkt att frysa. Släng mögligt bröd.

Vegetabiliska oljor. Ska förvaras svalt och mörkt för att inte härskna. Vissa oljor blir grumliga i kylskåp, men de återfår smak

och konsistens i rumstemperatur.

Fisk. Förvaras helst vid 2° C. Eftersom kylskåp ofta är varmare, förvara inte färsk fisk eller skaldjur där mer än 1-2 dagar.


Se till att förvaringskärl, plastpåsar mm kring bröd, ost och så vidare är torra och fräscha. Fukt gynnar mögel!


Av Margareta Martimo Johansson - 10 mars 2011 09:05

Att vi ska äta frukt och grönsaker dagligen vet nog alla vid det är laget. Att köpa hem dessa är för många en självklarhet men vad händer med dem när vi plockat upp dem ur våran kasse och ställt dem i en skål? Många gånger blir de kanske liggande där för att sedan börja mögla, men de var ju fina att titta på så länge det varade. Här kommer några tips om vad man kan tänka på och hur man bäst förvara frukt och grönsaker.


Vad bör man tänka på med frukt och grönsaker?

*Ananas bör ligga på mjukt underlag för att inte få tryckskador av sin egen tyngd.

*Skuren gräslök förvaras i tät och luftig förpackning, t ex en plastpåse, med några droppar vatten för att förhindra uttorkning.

*Grönkål, kronärtskocka och sallad förvaras i tät och luftig förpackning med några droppar vatten.

*Gulbetor, rödbetor och rädisor mår bäst av att blasten tas bort, vatten och näring tas annars från roten. Spara några centimeter av blasten så att inte roten skadas.
*Gurka är känslig för både höga och låga temperaturer.

*Paprika är känslig för stötar.

*Pepparrot går bra att frysa och går utmärkt att riva när den är frusen.

*Svamp förvaras i papperspåse för att förhindrar kondens.

*Tomat är känslig för kyla. Den får även en mer framträdande smak om den förvaras i rumstemperatur.

*Frukt och bär kan lagras i frys i ett år eller mer. Frukt och bär kan med fördel frysas lättsockrade eller i sockerlag. Grönsaker ska förvällas före infrysning.

*Ta tillvara hela grönsaken även stjälken, tex broccolistjälken.

*Frys in frukt du inte hinner äta, perfekt till smoothies.

*Är morötterna mjuka, lägg dem i vatten så återfår de sin spänst. Salladsblad piggnar till efter en timme i iskallt vatten.

*Glöm inte att frysdiskarna är fulla med både frukt och grönsaker om du själv inte vill frysa in. Det är jätte bra att ha några olika påsar i frysen som man kan välja mellan.


I vilka temperaturer ska man förvara frukt och grönsaker?

Kylskåp 2-5grader

Jordgubbar

Nektarin

Fikon

Vindruvor

Plommon

Blomkål

Broccoli

Morot

Potatis

Purjolök

Svamp

Spenat


Grönsakslåda kyl/sval 6-14 grader

Mandarin

Ananas

Citron

Granatäpple

Passionsfrukt

Avokado

Chili

Paprika

Pumpa

Ingefära



Av Margareta Martimo Johansson - 9 mars 2011 18:50

Krabbiffar med matvete

  


300g krabbkött

4 salladslökar

3 ägg

2 morötter

1 zucchini

1 chilli

koriander

salt, peppar

Matvete

Creme Fraiche

Tacosås


Gör så här: Koka matvete enligt anvisningen på förpackningen. Skölj löken, morötterna och zucchinin. Riv morötterna och zucchinin grovt, hacka lök, chilli och kariander. Vispa äggen. Blanda krabbkött, morötterna, zucchini, chilli och koriander, tillsätt sedan de vispade äggen. Salta och peppra. Värm en stekpanna, ha i lite rapsolja, klicka ut röran och platta till dem med stekspaden. Stek någon min på varje sida så det blir en god knaprig yta. Blanda creme fraiche med tacosås. Servera krabbbiffarna med matvete och sås, ha gärna en bit lime på sidan av tallriken. Jätte gott att droppa några droppar lime över biffarna.


  

Av Margareta Martimo Johansson - 9 mars 2011 09:44

I Sverige slänger vi väldigt mycket mat varje år, undersökningar har visat att det rör sig om 5000-8000kr/år. Detta påverkar inte bara miljön utan även den egna plånboken. Under de kommande dagarna kommer jag att skriva inlägg om detta, läs och fundera över vad just du kan göra.


Hur kan man undvika att slänga mat i onödan?

Planera dina inköp – skriv en inköpslista.
Undvik impulsköp, tex ’’tag 3 betala för 2’’.
Undvik storförpackningar av färskvaror.
Förvara maten på rätt sätt.
Laga mat på rester, många livsmedel går utmärkt att använda vid bakning.
Tänk på att bäst före-datum är satt med marginal.
Laga lagom mycket mat åt gången.
Gör matlådor av överbliven mat.
Gör veckomatsedel och utgå från det du har hemma.
Använd genomskinliga burkar i kyl och frys så du ser vad de innehåller.
Ge bort till vänner/släkt/grannar om du ska åka bort.

 

  

 

 

Ovido - Quiz & Flashcards