Alla inlägg den 11 mars 2011

Av Margareta Martimo Johansson - 11 mars 2011 11:59

Hållbarhet på livsmedel

Hållbarheten på livsmedel beror på många olika faktorer, tex hur och av vad produkten är tillverkad samt hur den har förpackats och förvarats. Något som många tar för vana är att titta på är Bäst före-dag och Sista förbrukningsdag.


Bäst före-dag. Livsmedel märkta med bäst före-dag ska hålla ytterligare en tid efter datumet om de förvaras på rätt sätt och i obruten förpackning. Detta betyder att man absolut inte behöver slänga livsmedlet dagen efter att datumet gått ut, titta, lukta, smaka, känn på livsmedlet för att avgöra om det är ätbart.


Sista förbrukningsdag. Vissa livsmedel är extra känsliga, tex färsk fisk, köttfärs, rå korv och färsk kyckling, dessa måste vara märkta med sista förbrukningsdag. Det är viktigt att de förvaras i rätt temperatur både i butiken och hemma. Dessa varor får inte säljas efter att sista förbrukningsdagen har passerat.


Här kommer några tips om vad du kan tänka på vid hantering utav livsmedel.

Såser. Öppnade förpackningar ska förvaras i kylskåp. På förpackningen anges ofta att den ska förbrukas inom några dagar. Har man använt en ren sked och inte rört runt för mycket håller livsmedlet ofta mycket längre. Är maten möglig, släng den! Om inte, använd ditt sunda förnuft, titta, lukta, smaka för att bedöma om livsmedlet duger eller om det har blivit dåligt.

Mjöl, gryn, socker, salt. Förvaras torrt, har lång hållbarhet.

Konserver. Har mycket lång hållbarhet. Helkonserver flera år och kylkonserver flera månader.    

Vinegrett. Förvaras mörkt och svalt.

Ägg. Har tre veckors bäst före-datum men håller mycket längre om de förvarats i kyla både i butiken och hemma. Använd dina sinnen igen för att avgöra om livsmedlet duger eller om det blivit dåligt.

Mjölk. Hållbarhet i öppen förpackning beror på årstiden och hur ofta den tagits fram i rumstemperatur. Släng inte mjölken förrän du ser att den är dålig. Om datumet är på väg att gå ut och du inte hinner dricka upp mjölken går det bra att frys in den och använd vid matlagning och bakning. Detsamma gäller grädde.

Ost (hård). Har lång hållbarhet. Om du upptäcker mögel, skär bort det samt en centimeter runtomkring. Resten går bra att äta. Förvaras i plastpåse i kyl. Riv gärna ost och frys in.

Sylt och saft. Om sylt och saft har mycket socker i sig, mer än 50%, är eventuell mögelbildning bara ytlig. Ta bort möglet, ät resten om det smakar gott. Har sylten och saften låg sockerhalt, släng mögliga produkter.

Bröd. Går alldeles utmärkt att frysa. Släng mögligt bröd.

Vegetabiliska oljor. Ska förvaras svalt och mörkt för att inte härskna. Vissa oljor blir grumliga i kylskåp, men de återfår smak

och konsistens i rumstemperatur.

Fisk. Förvaras helst vid 2° C. Eftersom kylskåp ofta är varmare, förvara inte färsk fisk eller skaldjur där mer än 1-2 dagar.


Se till att förvaringskärl, plastpåsar mm kring bröd, ost och så vidare är torra och fräscha. Fukt gynnar mögel!


Ovido - Quiz & Flashcards