Alla inlägg under februari 2011

Av Margareta Martimo Johansson - 22 februari 2011 15:42

Så här såg v.7 ut för mig:

Måndag- Vila

Tisdag- Vila

Onsdag- T-bäcksgympa

Torsdag- Vila

Fredag- Vila

Lördag- Promenad 3km

Söndag- Vila


Dåligt med aktivitet denna vecka pga kyla och tentaplugg

Av Margareta Martimo Johansson - 22 februari 2011 15:30

Idag var det tentadax, gu så jag har läst de senaste dagarna. Nu är man så otroligt less på att se böckerna, åhörarkopiorna och anteckningarna så man kräks nästan bara av tanken på dem. När jag kom hem så var det så otroligt fint väder (är det fortfarande) så jag var bara tvungen att dra på mig löparkläderna och skorna för att ge mig ut på en solig men lagom kylig runda. Blev en sväng på ca 5km som jag i vanligt fall inte springer så det kändes i benen. Nu ska jag gotta mig med en apelsin eller två innan det är dax att byta kläder igen och bege mig till Andy, damen ska få fötterna fixade idag. Sedan är det bara att ladda om och sätta sig och förbereda morgondagen som består av seminarium och opponering. Det bästa dagen brukar vara tentadagskvällen, då behöver man inget göra eller läsa men inte denna gång. Veckans hårda slit är inte slut efter det, på fredag ska vi lämna in ett patientfall som vi ska knåpa ihop två och två, sedan blir det mer läsning. Det är en monstervecka utan tvekan.


  

Av Margareta Martimo Johansson - 21 februari 2011 20:18

Träning är alltid bra och det är aldrig för sent att börja. Har man inte tränat innan graviditet så bör man prata med sin barnmorska innan man startar. Sedan gäller samma saker oavsett om du är gravid eller inte, starta försiktigt. Promenader, cykling, simning är bra aktiviteter. Lyssna på din kropp, din träning kommer mest troligen att förändras i takt med att magen växer.


Är det någon idrott man bör undvika under graviditeten? Det viktigast är att du lyssnar på din kropp, den kommer att säga vad som är bra och vad du inte bör göra. Man brukar avråda gravida från idrotter då det finns risk för fall, sparkar eller stötar mot magen, ex klättring, skidåkning, boxning.


     

Jag håller fortfarande på med samma saker som jag gjorde innan jag var gravid. Jag rider, kör skoter, håller gympa och löptränar men självklart går jag mer på dagsformen nu och pressar inte mig i onödan. Tempot har jag fått dra ner på men så länge jag kan knyta mina löparskor så lär jag springa, sedan springer jag barfota och så länge jag kan kravla upp på Andy så lär jag göra det, sedan får jag lära henne att lägga sig ner så matte kan sitta upp :)

Av Margareta Martimo Johansson - 19 februari 2011 21:16

Ja ni har kanske lyckats räkna ut att det är tentadax för mig snart därav denna frånvaro på bloggen, mejlen, telefonen och verkligheten.

Av Margareta Martimo Johansson - 18 februari 2011 08:17

Igår blev en rikitg heldag i stan, hade bokat in en pluggdag med Annica på morgonen. Gick väl lite si så där med pluggandet men vi löste massa andra världsproblem som kan vara nog så vikitga.

       


På kvällen hade den sista träffen i surdegsbakningscirkeln. Jätte tråkigt att inte träffa "mitt" glada bakgäng nå mer. Igår så bakades det surdegslimpor med russin och aprikoser och till det gjorde vi spenatsoppa med ägg samt linssoppa. Det har varit kanon bra att få leda en cirkel, allt från att få planera, handla, träffa deltagarna, utbyta erfarenheter mm. Så nu kliar det i fingrarena inför nästa kurs som förhoppningsvis blir av i början av april. Snabb, enkel, billig med framför allt god mat heter den. Håll utkik på Studiefrämjandets hemsida och i VK efter info om denna, något ni absolut inte vill missa.  www.studieframjandet.se/umea

  

Av Margareta Martimo Johansson - 16 februari 2011 12:13

Bröd med torkade blåbär, granatäpple och russin

   


50g färsk jäst

7dl ljummet vatten (37grader)

ca, 2,5 liter mjöl (jag blandade vetemjöl special och grahamsmjöl, mer graham än vetemjöl)  

1dl blandning av torkade blåbär, granatäpple och russin

1dl pumpakärnor

2msk rapsolja

1tsk salt

havregryn för dekoration


Gör så här: Smula jästen i en bunke, tillsätt vatten, rör om tills allt lös sig. Tillsätt olja, blåbär, granatäpple, russin, pumpakärnor och salt. Arbeta in mjölet, degen kan vara något mer klibbig om du vill grädda det i formar, det blir mer saftigt och smular mindre. En fastare deg är lättare att arbeta med om du ska göra limpor eller bullar. Låt jäsa under bakduk i ca 60min. Arbeta degen lätt och fördela den i tre smorda formar, strö gärna lite havregryn eller mjöl i formen så får du fina kanter på brödet samt att det fastnar inte lika lätt. Strö lite havregryn på brödet. Låt jäsa utan bakduk i ca 30min. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 45min i 220grader, provstick gärna brödet emd en potatissticka så du ser att det är färdigt.


    

                         Smorda formar med          Deg på jäsning

                             lite havregryn



Jag passade även på att koka lite sylt medan bröden gräddades, lingon- och havtornssylt.   

Av Margareta Martimo Johansson - 15 februari 2011 16:31

Pastagratäng med skinka och frysta grönsaker

  


Kokt pasta, 4 portioner till en stor form

Strimlad skinka

Frysta grönsaker, jag tog broccoli, gröna ärtor, majs och paprika.

Matlagninggrädde 4%

Riven ost

Peppar


Gör så här: Koka pastan nästan helt färdig. Blanda pasta, skinka och grönsaker i en ugnsfast form. Häll matalgningsgrädde över, peppra och strö lite riven ost som pricken över i. Grädda i 200grader mitt i ugnen tills osten fått lite färg, ca 15min.


Så gott, enkelt och ett bra sätt att föda många munnar på eller göra matlådor av.

Av Margareta Martimo Johansson - 13 februari 2011 18:31

När man minst anar det så slår den till, hemlänktan. Den kan komma smygande eller bara knocka dig när du känner en bekant lukt, hör en välkänd melodi eller minns en dröm du haft. Mitt sätt att bota länktan efter Tornedalen är att äta mat från min barndom. Då kan jag drömma mig tillbaka till en tid och plats, och för en liten stund vara där. Så underbart!

Vad har jag då för matminnen? Mosters Birgittas goda bröd, abborre med vit sås och potatis, fläskbenssoppa, karelska piroger, reiska, dopp i kopp, pitepojkar ja listan kan göras lång. Allt som har med fisk att göra hör ihop med min barndom, var nog två månader gammal när jag satt så isen i skoterkälken på min första pilmeltur. Fiskpinnar och torsk var något jag först stötte på när jag började dagis, trodde att fisken var dålig för att den var så konstigt gjord. Lite bortskämd man var med en pappa som kunde få en röding i en vattenpöl. :) Min far, den store fiskaren var den som gav mig mitt fiskeintresse och det är jag tacksam för. Inte många små tjejer som kunde filea sin egen fisk eller binda egna flugor. Tack pappa


Vad har du för matminnen från din barndom?


      

Ovido - Quiz & Flashcards