Alla inlägg den 24 februari 2011

Av Margareta Martimo Johansson - 24 februari 2011 15:54

Nu har jag gjort en annan variant av mitt underbart goda bröd. Jag gjorde det med färsk jäst och sedan lät jag det stå och jäsa i ca 4 timmar innan jag bakade ut det. Valde även att göra två jätte stora bröd, så vill man göra dem mindre så kan man göra 4-5 limpor av denna sats.


 


25 g färsk jäst

1 liter ljummet vatten

1,2 kg mjöl, jag hade en blandning utav vetemjöl special, grahams och dinkel.

1 dl torkade blåbär, granatäpplekärnor och russin

½ dl rapsolja

2 tsk salt

pumpakärnor och havregryn som dekorering på brödet


Gör så här: Smula jästen och tillsätt vattnet, rör om så allt löser sig. Tillsätt olja, salt och de torkade bären. Arbeta in mjölket lite i taget tills degen blir slät och fin. Låt jäsa under bakduk i 3-4 timmar, strö lite mjöl uppe på degen så den inte fastnar i bakduken. Efter jäsningen så dela degen i två delar (eller fyra-fem delar om du vill ha mindre bröd), arbeta degen väldigt lite, forma bröden snabbt till rätt form och placera dem på plåten. Stö havregryn och pumpakärnor över och grädda i nedre delen av ugnen i 220grader i ca 45min. Låt svalan under bakduk på galler.




Av Margareta Martimo Johansson - 24 februari 2011 15:49

Enkel fisksoppa

(4portioner)
400 g torsk eller annan fisk, jag hade lax
8 dl vatten
2-3 fiskbuljongtärninar
2 dl creme fraiche
200 g potatis
100 g morötter
100 g broccoli
1 röd paprika
1 gul lök
2 vitlöksklyfor
1 msk rapsolja
ev salt


Gör så här: Skala och hacka potatis, morötter, lök och vitlöken, skär paprikan samt broccolin i mindre bitar. Fräs lök, paprika och broccoli i oljan i en stor kastrull. Tillsätt vatten, potatis, morötter, fiskbuljongtärningar och creme fraiche. Koka upp och låt soppan koka några minuter. Skär fisken i lagom stora bitar och lägg dem i kastrullen. Låt det koka tills rotsakerna och fisken är genomkokt. Servera med bröd.


  

Ovido - Quiz & Flashcards