Alla inlägg under januari 2011

Av Margareta Martimo Johansson - 4 januari 2011 14:23

Känslan är så underbar när de små goa solstrålarna som fått kämpa för att orka sig upp träffar ditt ansikte medan du hör knarret under skorna. Kylan biter lite i dina kinder och du ser rökmolnet när du andas ut. Vinterlöpning är så underbart uppfriskande.


 


Självklart är det lite extra att tänka på när du ska ge dig ut på en runda men låt inte latmasken hindra dig. Tänk på att skydda dig mot vind och kyla med rätt klädsel. När man springer så kommer man upp i en högre hastighet bara utav själva löpningen och blåser det dessutom så kan man bli ordentligt nerkyld.


Den upplevda kylan kommer att vara kallare beroende på vinden (detta ses i tabellen nedan vid de olika vindstyrkorna)

Riktig temperatur: 5 grader  0 grader   -5grader     -10grader

Vindstilla:             0 grader  -6 grader  -12 grader   -18 grader

Lätt vind:            -3 grader  -10grader  -16 grader   -23grader

Hård vind:           -7 grader  -15 grader  -22 grader  -29 grader


Hur ska man då klä sig? Det beror helt och hållet på vilket väder det är ute just då du ska ut och springa. Är det kallt, vindstilla, blåser det eller är det slaskigt?

Baskläderna är ändå en bra sportbh, löparstrumpor, underställ, mellanlager, löparbyxor, jacka, löparskor och reflexer vid mörker. En bra mössa eller pannband och vantar är också en självklarhet. Man kan köpa vinterlöparskor eller springa med sina sommarskor om man vill, är det halt är det bra att dra på sig broddar innan man ger sig ut.


Mina kläder idag då det var ca-10 grader och vindstilla med lite sol var: mitt super underställ med löparbyxorna på. På överkroppen hade jag sportbh, linne, underställströja, en fleecetröja och en softshelljacka över. Mössa, vantar och halskrage. Glöm inte att skydda ansiktet ocxh läpparna när du är ute!

Av Margareta Martimo Johansson - 2 januari 2011 17:35

Himmelskt gott, ett glas vitt vin hade varit pricken över iet.




Västerbottensostpaj 4 små pajerGör pajskalen enligt vanligt pajrecept. Kan göras i förväg och sedan frysas in, behöver ej tinas innan tillagning.4 små pajskal4 ägg3dl mjölk150g riven VBostGör så här: Vispa ihop mjölk och ägg, fördela VBosten i pajskalen och häll över äggröran, dra några drag me pepparkvaren över varje paj. Grädda i ugnen i 200grader i ca 30min eller tills pajen blivit fast. Servera med hummer eller bacon med creme fraiche och rödlök. Ät och njut!!!



 

Av Margareta Martimo Johansson - 2 januari 2011 15:31

 


1 dl vetesurdegsgrund men jag hade bara rågsurdegsgrund så jag tog den.
3 dl vatten

3 dl vetemjöl special

3 dl grahamsmjöl

1tsk salt
10g färsk jäst
(detta räcker till ett stort bröd)


Gör så här: Blanda mjöl och vatten, låt stå i 20-30min övertäckt med plast. Lös den färska jästen i lite vatten, rör om tills alla ingrediernser har blandat sig. Täck med plast och låt vila i ca 30 minuter. Låt degen vila i 1 timme. Spänn degen genom att vända runt den i bunken. Degen är lös så det går inte att vika den. Upprepa 2 ggr med 1 timmes mellanrum. Efter sista vikningen låt degen jäsa 1 timme.


Sätt ugnen på 250 grader med en gryta (2 1/2 liter) på ett galler strax nedanför mitten. Ta ut den heta grytan ur ugnen, lyft av locket och häll sedan i degen. Lägg på locket och sätt in grytan i ugnen. Lyfta av locket efter 15 minuter, låt sedan grytan stå ytterligare 25-30 minuter i ugnen. Ta ut grytan och vänd ut brödet. Låt svalna på ett galler.

Ovido - Quiz & Flashcards