Alla inlägg den 16 januari 2011

Av Margareta Martimo Johansson - 16 januari 2011 18:23

Ett gott och enkelt bröd


50g jäst

10dl vatten

3dl vetekli

2dl kruskakli

5dl vetemjöl special

7dl havregryn

2msk rapsolja

½dl linfrön

½dl solrosfrön


Gör så här: Värm vattnet så det blir fingervarmt (37grader), lös jästen i lite vatten, tillsätt sedan resten samt oljan, linfrönen och solrosfröna. Tillsätt mjöl, havregryn och kli tills du fått en fast och klibbfri deg, tillsätt ej allt mjöl på en gång utan arbeta in det, ibland kan det behövas mer eller mindre mjöl. Arbeta degen i minst 10min. Låt den jäsa under bakduk i 60min. Arbeta degen i någon minut, fördela sedan den i tre delar om du vill baka ut dem som jag gjorde. För att de inte ska fastna i formen kan man smöja dem med lite rapsolja. Grädda i 250grader i ca 40min, håll ett på bröden så de inte blir brända på toppen, minska värmen till 200grader efter ca 30min.



Av Margareta Martimo Johansson - 16 januari 2011 11:41

Kalcium har en viktig roll för utvecklande av en stark benstomme, friska tänder och många andra viktiga kroppsfunktioner. Särskilt för flickor kan kalciumlagring i ung ålder vara en skydd mot osteoporos/benskörhet. En varierande kost och ett intag av mjölk och mjölkprodukter samt en aktiv livsstil är viktigt redan som litet barn men hur gör man om man av någon anledning inte har mjölk och mjölkprodukter med i sin kost?


Det rekommenderade kalciumintaget för barn är 360-700mg. Ett glas mellanmjölk innehåller ca 230mg kalcium medan ett glas havredryck (Solhavre) innehåller 120mg. Kalcium finns förutom i mjölk och mjölkprodukter även i gröna bladgrönsaker som broccoli, spenat och grönkål samt i sojabönor, röda bönor, linser och kikärtor. Idag finns det ett stort utbud utav produkter som innehåller extra tillskott av kalcium samt andra viktiga ämnen som man behöver dagligen. Att välja dessa är därför ett bra alternativ. Det finns allt från havredryck till gröt mm.
Dela upp kalciumintaget över hela dagen för att underlätta upptagningen, man bör inte ta vitaminer eller järntillskott samtidigt som kalcium eftersom det försvårar upptagningen. Det är även viktigt att tänka på D-vitamin, för får man inte i sig tillräckligt utav det kan kroppen inte ta upp kalcium. D-vitamin bildas i kroppen genom dagsljuset, men det räcker inte helst inte för oss som bor så här högt uppe i norr. Välj därför livsmedel som även är berikade med D-vitamin, fisk och ägg är bra källlor. Det finns även margariner utan mjölk som är berikade med kalcium och D-vitamin.


Ovido - Quiz & Flashcards