Alla inlägg under december 2010

Av Margareta Martimo Johansson - 5 december 2010 22:10

Träningen såg ut så här för mig v.48

Måndag- Vila

Tisdag- Vila

Onsdag- Cykel 30min

Torsdag- Vila

Fredag- Cykel 30min + rygg

Lördag- Träning ala Magganstyle

Söndag- Promenad 2km + T-bäcksgympa (kondition+styrka)

Av Margareta Martimo Johansson - 4 december 2010 12:39

Nu när det är förkylningstider så hör man många diskussioner om hur man ska undvika, förebygga och lindra förkylningen. Ett gammalt inbitet recept är ju att c-vitamin boosta sig alltså att ta c-vitamin burstabletter i stora mängder. Detta funkar inte, det finns inga bevis för att stora mängder c-vitamin förebygger eller botar förkylningar.

Vårt dagsbehov av c-vitamin är på 75mg och en brustablett kan innehålla upp till 1000mg, alltså mycket mer än vi behöver. C-vitamin är en vattenlöslig vitamin, vilket innebär att vi kissar ut det vi inte behöver MEN ett alltför stort intag är ändå inte bra och kan tom vara skadligt för kroppen.

C-vitamin finns som många redan vet i frukt och grönsaker. Äter man exempelvis en stor apelsin eller en halv paprika så har man fått i sig sitt dagsbehov. Ytterligare en källa är potatis men man måste komma ihåg att c-vitamin är värmekänsligt och hålls maten varm länge eller värms upp flera gånger så minskar mängden.

 

Av Margareta Martimo Johansson - 3 december 2010 11:35

Kom just att tänka på att jag har ju inte lagt upp nå bilder på vad vi har gjort med huset på länge. Vi har tagit det väldigt lugnt de senaste månaderna. Köksluckorna är inte målade ännu men det ligger som nästa projekt, garaget börjar vara tömd på skotrar så nu får luckorna plats där inne.


Hittade ingen före bild men så här ser det ut nu. Taket är målat vitt, väggarna isblå, nytt golv och ny tvättmaskin.


Sedan överraskade Simon mig en dag med att ha ställt en "prydnadssak" i tvrummet.

Japp, R1an står inne och såklart var jag tvungen att pynta den med en tomte nu när det snart är jul :)

Av Margareta Martimo Johansson - 3 december 2010 11:22

Jag är ett sånt frukostfreak, får jag inte min frukost och en lugn stund på morgonen så är min dag körd. Imorse bakade jag scones och gjorde en smoothie med mango och hjortron.


Scones

3dl vetemjöl

4dl grahamsmjöl

1dl havregryn

4tsk bakpulver

100g flytande margarin

3dl mjölk eller vatten

lite linfrön, solrosfrön och pumpakärnor men man kan göra dem naturella eller ha i morötter, smulad fetaost, nötter mm


Blanda alla torrvaror, tillsätt margarin och mjölk/vatten. Knåda ihop till en deg. Dela degen i lämpliga delar och platta ut dem, grädda mitt i ugnen i 10min i 250grader. Servera dem varma med smör och ost.


Mango- och hjortron smoothie

Mjölk

Fryst mango

Frysta hjortron

Linfrön

Mixa ihop allt med en stavmixer. Super gott!!

Av Margareta Martimo Johansson - 2 december 2010 20:11

 


Tusen tack Emma Luu för de här god priset. För er som inte har kollat in Emmas blogg gör det på en gång. Det är en tuff brud som har många bra saker att komma med.


Dessa är spelreglerna:
1. Tacka den person du fick den av.
2. Kopiera utmärkelsen till din blogg.
3. Dela tre saker som du gillar med dina läsare.
4. Skicka utmärkelsen till fem bloggar som du tycker förtjänar denna utmärkelse.



Tre saker som jag gillar är....

1. Underbara älskade Andromeda


2. Vintern så man får köra skoter (såklart gubben på skotern oxå men det var ju ingen nyhet)  

3. Mat i nästan alla former.  

Mina priser för de bloggar jag tycker har det där lilla extra går till:

...Trummvirvel....


Diana http://dianasverklighet.blogspot.com/

Kristina http://blogg.gustaberg.se/#home

Ella http://www.bloglovin.com/sv/blog/1970074...trna-kmpa/follow

Emma Luu http://emmaluu.wordpress.com/

Annica http://langvalls.blogg.se/


Av Margareta Martimo Johansson - 1 december 2010 09:10

Äldres mat och måltider i fokus för EU-samarbete

Intervjubild

Namn: Åse Tieva, forskare vid institutionen för kostvetenskap

Minst 30 procent av äldre svenskar är undernärda, och inom äldreomsorgen finns inte tillräckligt med kunskaper och resurser för att förbättra situationen.
– Det pågår många bra lokala projekt runtom i landet, men resultaten når inte ut, menar Åse Tieva, forskare vid institutionen för kostvetenskap. Hon ska nu kartlägga och sammanställa arbetet, och sprida kunskapen vidare även utanför landets gränser.

EU-projektet heter Biolife, och handlar om äldre och deras mat och måltider, om vad de får att äta och hur deras matsituation ser ut. Ett utbrett problem på svensk mark är faktiskt alltför stora matportioner.
– Ofta äter äldre människor bara upp halva matlådan, och då får de inte tillräckligt med näring den dagen. Med rätt portionsstorlek och näringstäthet kan våra gamla slippa bli undernärda, och vara friska och alerta längre, säger Åse Tieva.

Kartlägga och sammanställa projekt

Hon berättar att under årens lopp har många kommundietister startat och drivit flera bra lokala projekt för att få fram lösningar. Det kan t ex handla om att utbilda hemtjänstpersonal om att inte ha för lång nattfasta. Men rapporteringen och samordningen från projekten är bristfällig, mycket beroende på att många dietister bara är tillfälligt anställda och flyttar vidare utan att någon uppföljning kan ske. Samma misstag kan därför göras om och om igen på olika håll.
– Vår del i EU-projektet är att kartlägga det arbete som gjorts inom kommunerna, och därefter sammanställa ett vetenskapligt underlag. Sedan ska vi dela med oss av våra resultat, inom och utanför landet.

Sex regioner i olika länder ingår i projektet, och för Sveriges del deltar Västerbotten. Det finns många likheter mellan regionerna, men framförallt olikheter att lära sig mer av.
– I Spanien och Frankrike har man till exempel inga matlådor inom hemtjänsten, så där finns ett intresse av att titta närmare på hur den servicen funkar hos oss.

En viktig del i EU-projektet är också det som kallas ”food safety”, det vill säga att maten hanteras hygieniskt, och paketeras och förvaras på ett bra sätt.
– Äldre har sämre lukt och smak, och kan ha svårare att avgöra om maten är fräsch. Därför är det jätteviktigt att minimera risken för skämd mat.

Kunskapsutbyte och ekonomisk utveckling

I finska Häme ska en grupp 65+ få besvara en enkätstudie om hur de ser på maten och miljön där de äter. Kanske önskar många att få äta tillsammans med andra i en lunchrestaurang, istället för att sitta ensamma hemma. Tanken är sedan att resultaten från den finska enkäten och svenska kartläggningen ska användas av projektets andra delpartners, till exempel organisationer som arbetar för att främja utveckling och etablering av nya företag, som i sin tur utvecklar produkter och tjänster för äldre, berättar Åse Tieva.

Förutom att leda till ett kunskapsutbyte mellan olika regioner, ska EU-projektet också gynna en lokal ekonomisk utveckling. Med allt fler äldre i befolkningen, och en allt större andel som blir riktigt gamla, finns en hälsoekonomisk vinst i att satsa på målgruppen, menar Åse Tieva.
– Mat är så centralt i en människas liv, och kanske ännu mer när vi blir äldre. Med bra mat får vi piggare äldre, som kan bo kvar hemma längre och kräver mindre sjukvård.

Fakta BioLife och Creator

BioLife är ett av fyra EU-projekt inom mini-programmet Creator, en del av det stora EU-programmet InterRegIVC. Projektet handlar om äldres mat ur olika synvinklar, med fokus på en bättre hälsa och utveckling av nya produkter. BioLife ska pågå mellan 2011–2013, och förutom Västerbotten ingår en region vardera i Frankrike, Finland, Polen, Ungern och Spanien. Institutionen för kostvetenskap vid Umeå universitet har beviljats drygt 600 000 kronor för den svenska delen av projektet, och totalt får BioLife cirka fem miljoner kronor.
Inom Creator finns också projektet Silhouette med inriktning mot IT för äldre, där John Waterworth vid institutionen för informatik är involverad.

Författare och foto: Camilla Nilsson



http://www.kost.umu.se/forskning/visa-intervju//aldres-mat-och-maltider-i-fokus-for-eu-samarbete.cid145765

Ovido - Quiz & Flashcards