Alla inlägg under december 2010

Av Margareta Martimo Johansson - 23 december 2010 14:43

Klart man ska ha något gott efter julmaten, varför inte lite Tväråbäcksglögg och tryfflar.


Tryfflar

Vita tryfflar

200g vit choklad

1 dl grädde

1 citron

Gör så här: Tvätta citronen noga och skala den med potatisskalare, lägg bitarna i grädden och koka upp. Låt stå i 15min, sila sedan bort citronskalen. Hacka chokladen och rör ner det i grädden, häll i en skål och ställ kallt i några timmar. Rulla små bollar och smält ev lite choklad och ringla över för ett fint mönster. Ställ åter kallt. Servera med lite glögg.


Mörkchoklad tryfflar

200g mörkchoklad

1 dl grädde

3msk glögg

Gör så här: Hacka chokladen och rör ner det i grädden, tillsätt glöggen när allt smält samman, häll i en skål och ställ kallt i några timmar. Rulla små bollar. Ställ åter kallt.


Tväråbäcksglögg

1 lite äppeljuice (drickfärdig)

1 apelsin

1 äpple

1 kanelstång

3 stjärnanis

4 kardemunnakärnor

råsocker

Gör så här: Värm äppeljuicen, lägg i kanelstången, stjärnanis, krademunnakärnor och apelsinskal (tvätta apelsinen noga och skala den med en potatisskalare). Låt det precis koka upp. Ta av kastrullen från plattan och låt det dra i 60min. Värm glöggen och tillsätt ev råsocker för att få den lite sötare. Skär ner apelsin-och äppelbitar och servera. En super god och mer nyttig variant av glögg.


 


 

Av Margareta Martimo Johansson - 22 december 2010 23:49

2a eller 3e dagen är det dax att börja baka det underbara brödet.


7dl vatten

½ dl rapsolja

1msk salt

2,5 liter rågsikt


Gör så här: Blanda surdegen med fingervarmt vatten (37 grader), olja och salt, tillsätt mjölet. Man kan byta ut valfri mängd av rågsikten mot kruskakli, vetekli, grahamsmjöl eller vetemjöl om man vill. Jag valde att ha i kruskakli. Arbeta ihop degen och låt den sedan jäsa under bakduk i 60min.

Knåda degen lätt och forma fyra limpor. Jäs under bakduk i 30min. Grädda sedan limporna i nedre delen av ugnen i 200grader i ca 40min.  Låt dem kallna på galler under bakduk.  

Av Margareta Martimo Johansson - 22 december 2010 23:35

Jag valde att göra min surdeg med jäst men det går att göra utan.


25g jäst

3dl rågsikt

3dl vatten


Gör så här: Dela jästen i en bunke, rör ut den med fingervarmt vatten (37 grader) och blanda i mjölet. Låt bunken stå övertäckt i rumstemperatur. Surdegen blir mest aromrik om den får stå minst 2 dygn. Rör ner ½ dl rågsikt efter 1 dygn. Tänk på att inte ha en för liten bunke!  

Av Margareta Martimo Johansson - 22 december 2010 22:28

Nu innan jul så kan detta vara gott, Grönsakscurry med jasminris.



1 burk kokosmjölk

morot

gullök

broccoli

gröna ärtor

rapsolja

1-2 mskgurkmeja

1-2 msk chillipeppar eller färsk chilli

ingefära ca 2 cm


Gör så här: Hacka och fräs löken och ingefäran i rapsolja, tillsätt gurkmeja och chilli, fräs i någon min. Tillsätt grönsakerna och häll i kokosmjölken. Koka tills grönsakerna är mjuka. Servera med jasminris och surdegsbröd med ost.



Av Margareta Martimo Johansson - 22 december 2010 11:01

Ibland kan man få höra att exempelvis pastan blir klar snabbare om vattnet kokar riktigt häftigt. Detta är bara en myt eftersom vatten aldrig kan bli varmare än 100 grader. All överskottsenergi kommer att gå åt till att förånga vatten + att din spis och ditt golv blir nerblött.


 

Av Margareta Martimo Johansson - 21 december 2010 16:47

Rödkål, så gott och fint på julbordet. Ett klart måste hos oss.


För 4-5 personer

1kg rödkål

1 gullök

4-5 äpplen

2 msk rapsolja

4 kryddpepparkorn

6 kryddnejlikor

2 msk socker

2 msk vinäger

1 tsk salt

2 msk svartvinbärsgele

1½ dl rödvin


Gör så här: Skölj och strimla rödkålen fint. Skär löken och äpplena i klyftor. Värm en kastrull med rapsolja i, tillsätt rödkål, lök och äpplen. Krossa kryddpepparkornen och tillsätt dem samt kryddnejlikorna, socker, vinäger och salt. Låt allt koka sakta under lock i ca 30min, rör om då och då, efter 15min tillsätt svartvinbärsgelen och rödvinet.

Av Margareta Martimo Johansson - 20 december 2010 13:26

Vecka 50 såg ut så här för mig:

Måndag- Vila

Tisadg- Vila

Onsdag- T-bäcksgympa

Torsadg- Cykel 30min + rygg och mage

Fredag- Snöskottning :)

Lördag- Vila

Söndag- Vila

Av Margareta Martimo Johansson - 20 december 2010 11:54

Så här innan jul tänkte jag dela med mig av några recept som kommer att hamna på mitt julbord.


Jag är ingen fantast av Janssons frestelse så är det någon annan som tycker likadant eller om man vill ha ett vegetariskt allternativ (innehåller dock ägg) så ska man testa detta.


Krämig spenatgratäng

4 portioner

750g fryst bladspenat

300g champiojoner

150g lätt färskost, gärna med örter

2 ägg

1 lök

1dl torrt vitt vin

20g riven parmesan

rapsolja

salt och peppar


Gör så här: Tina spenaten på svag värme med lite vatten i en kastrull. Häll av vattnet och låt spenaten svalna. Smörj in en ugnsfast form med lite rapsolja. Skala och hacka löken samt skär champinjornerna i tunna skivor.

Stek lök tills den mjuknat, tillsätt svampen och stek den en stund tills det börjar knäppa i pannan, då har vattnet avdunstat från svampen. Häll på vinet, salta och peppra ev andra kryddor efter smak och tycke. Lägg på ett lock och låt sjuda i ca 5min.

Blanda ägg, färsk ost, salt och peppar, rör ner det med spenaten. häll spenatblandningen i den smorda formen och lägg svampblandningen över. Riv parmesan över och grädda i ca 200 grader i ca 25min.


Om man vill kan man äta rätten så eller tillsätta skalad och finstrimlad potstis samt lite grädde för att få den sanna Janssons frestelse känslan. Då behöver den var lite längre i ugnen. Känn så potatisen är mjuk.

Ovido - Quiz & Flashcards