Direktlänk till inlägg 19 april 2011

Ananas- den taggiga men saftigt goda frukten

Av Margareta Martimo Johansson - 19 april 2011 20:36

Den konstiga taggiga frukten som har ett så saftigt och gott innehåll. Varifrån kommer frukten, vad innehåller den för nyttigheter, varför kan man få stickningar i/runt munnen när man äter den och hur kan jag använda den i matlagningen?

 

Ananas (Ananas Comosus) hör till familjen ananasväxter och kommer från Brasilien och Bolivia. Tidigare fann man främst ananasen i affären kring jul men idag kan man hitta den där året om.


Den stickande känslan som man kan känna i eller runt munnen beror på att ananasen innehåller ett enzym, bromelin. Bromelin är ett proteinförtärande enzym, vilket kan leda till irritation av både hud och slemhinnor då dessa kommer i kontakt med enzymet.


100g ananas

55kcal

11.7g kolhydrater

0,4g fett

0,4g protein

1,2g fibrer

15mg c-vitamin

14mg magnesium

113mg kalium

11,00ug folat


Hur kan man använda ananas i maten? Det första man kanske tänker på är desserter i olika former, allt från paj till grillad annanasspett med glass. Det finns så mycket mer man kan använda ananas till;  skiva ner mindre bitar i grytor eller tillsätt det precis innan du serverar din wok, gör ananas- och kasslergratäng eller varför inte grillade fläskkotletter med ananas, äpple och curry. Att göra egen juice eller smoothies med ananas är både gott och nyttigt, köper du frukten när den är billig så får du en vitamin- och mineralboost till frukost eller mellanmål för en billig peng.

 


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Margareta Martimo Johansson - 7 december 2011 21:11

Ja livet rullar på här ute hos oss. Praktiken börjar lita mot sitt slut, bara denna och nästa vecka kvar. Efter det väntar två dagar i skolan, redovisningar av uppgif, surr med klasskompisar och en examensmiddag. Sedan är det klart!! Fasiken vad spän...

Av Margareta Martimo Johansson - 6 november 2011 14:01


Mysan älskar att läsa sin Lilla My-bok. Rätt eller fel väg, det är mindre noga.   ...

Av Margareta Martimo Johansson - 28 oktober 2011 22:34

Ja fy skäms på mig, har varit väldigt dålig på att uppdatera er om vad som händer här hos oss. För enkelhetens skull gör jag en lista. 1. Uppsaten är färdig. 2. Praktiken har startat och jag stormtrivs. 3. Mysan har hunnit bli 5 månader. 4. H...

Av Margareta Martimo Johansson - 5 oktober 2011 12:21


Hösten med dess färger och former är jätte intressant tycker My.   ...

Av Margareta Martimo Johansson - 27 september 2011 21:09

Nu är Mysan verkligen en stor tjej, första rikitga maten är testad. Potatis är toppen, eller mamma och pappa tolkade alla skratt och leenden som det i allafall.     ...

Ovido - Quiz & Flashcards