Direktlänk till inlägg 10 mars 2011

Sluta släng mat! Del 2

Av Margareta Martimo Johansson - 10 mars 2011 09:05

Att vi ska äta frukt och grönsaker dagligen vet nog alla vid det är laget. Att köpa hem dessa är för många en självklarhet men vad händer med dem när vi plockat upp dem ur våran kasse och ställt dem i en skål? Många gånger blir de kanske liggande där för att sedan börja mögla, men de var ju fina att titta på så länge det varade. Här kommer några tips om vad man kan tänka på och hur man bäst förvara frukt och grönsaker.


Vad bör man tänka på med frukt och grönsaker?

*Ananas bör ligga på mjukt underlag för att inte få tryckskador av sin egen tyngd.

*Skuren gräslök förvaras i tät och luftig förpackning, t ex en plastpåse, med några droppar vatten för att förhindra uttorkning.

*Grönkål, kronärtskocka och sallad förvaras i tät och luftig förpackning med några droppar vatten.

*Gulbetor, rödbetor och rädisor mår bäst av att blasten tas bort, vatten och näring tas annars från roten. Spara några centimeter av blasten så att inte roten skadas.
*Gurka är känslig för både höga och låga temperaturer.

*Paprika är känslig för stötar.

*Pepparrot går bra att frysa och går utmärkt att riva när den är frusen.

*Svamp förvaras i papperspåse för att förhindrar kondens.

*Tomat är känslig för kyla. Den får även en mer framträdande smak om den förvaras i rumstemperatur.

*Frukt och bär kan lagras i frys i ett år eller mer. Frukt och bär kan med fördel frysas lättsockrade eller i sockerlag. Grönsaker ska förvällas före infrysning.

*Ta tillvara hela grönsaken även stjälken, tex broccolistjälken.

*Frys in frukt du inte hinner äta, perfekt till smoothies.

*Är morötterna mjuka, lägg dem i vatten så återfår de sin spänst. Salladsblad piggnar till efter en timme i iskallt vatten.

*Glöm inte att frysdiskarna är fulla med både frukt och grönsaker om du själv inte vill frysa in. Det är jätte bra att ha några olika påsar i frysen som man kan välja mellan.


I vilka temperaturer ska man förvara frukt och grönsaker?

Kylskåp 2-5grader

Jordgubbar

Nektarin

Fikon

Vindruvor

Plommon

Blomkål

Broccoli

Morot

Potatis

Purjolök

Svamp

Spenat


Grönsakslåda kyl/sval 6-14 grader

Mandarin

Ananas

Citron

Granatäpple

Passionsfrukt

Avokado

Chili

Paprika

Pumpa

Ingefära



 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Margareta Martimo Johansson - 7 december 2011 21:11

Ja livet rullar på här ute hos oss. Praktiken börjar lita mot sitt slut, bara denna och nästa vecka kvar. Efter det väntar två dagar i skolan, redovisningar av uppgif, surr med klasskompisar och en examensmiddag. Sedan är det klart!! Fasiken vad spän...

Av Margareta Martimo Johansson - 6 november 2011 14:01


Mysan älskar att läsa sin Lilla My-bok. Rätt eller fel väg, det är mindre noga.   ...

Av Margareta Martimo Johansson - 28 oktober 2011 22:34

Ja fy skäms på mig, har varit väldigt dålig på att uppdatera er om vad som händer här hos oss. För enkelhetens skull gör jag en lista. 1. Uppsaten är färdig. 2. Praktiken har startat och jag stormtrivs. 3. Mysan har hunnit bli 5 månader. 4. H...

Av Margareta Martimo Johansson - 5 oktober 2011 12:21


Hösten med dess färger och former är jätte intressant tycker My.   ...

Av Margareta Martimo Johansson - 27 september 2011 21:09

Nu är Mysan verkligen en stor tjej, första rikitga maten är testad. Potatis är toppen, eller mamma och pappa tolkade alla skratt och leenden som det i allafall.     ...

Ovido - Quiz & Flashcards