Alla inlägg under oktober 2010

Av Margareta Martimo Johansson - 10 oktober 2010 22:03

Vecka 40 såg ut så här

Måndag- Löpning 3km+ styrka

Tisdag- Vila

Onsdag- T-bäcksgympa (kondition)

Torsadg- Vila

Fredag- Vila

Lördag- Promenad 8km

Söndag- Vila

Av Margareta Martimo Johansson - 10 oktober 2010 10:28

Ja må han leva, ja må han leva..... Grattis älsklingen, hoppas du får en toppen dag <3

 

Av Margareta Martimo Johansson - 6 oktober 2010 18:04

så är det, här har det bakats, saftats och lagts in gurkor.

 

Saft i stora lass

 


Blåbärs- och banan/choklad muffins

 

Av Margareta Martimo Johansson - 6 oktober 2010 13:25

                                      

Enbart tillsatser som är godkända får användas i livsmedel och för att en tillsats ska godkännas måste den bl.a ha ett värde för konsumenten eller vara nödvändig för livsmedlets hantering. Alla tillsatser får inte användas i alla livsmedel, för att få veta vilka tillsatser som är godkända för specifika livsmedel måste man se i lagstiftningen.

Det är meningen att alla ingredienser i ett livsmedel ska deklareras även tillsatser. Tillsatserna ska alltid deklareras med ett funktionsnamn följt av antingen tillsatsens E-nummer eller vedertagna namn. Funktionsnamnet ger förklaring till varför tillsatsen använts. Ett undantag är dock modifierad stärkelse, där varken E-nummer eller vedertaget namn behövs, men man kan ange vilken specifik växtart den är tillverkad av och om den kan innehålla gluten.


Funktionsnamn
Antioxidationsmedel
Bakpulver
Drivgas
Emulgeringsmedel
Fuktighetsbevarande medel
Fyllnadsmedel
Färgämne
Förtjockningsmedel
Geleringsmedel
Klumpförebyggande medel
Konserveringsmedel
Konsistensmedel
Mjölbehandlingsmedel
Modifierad stärkelse
Skumdämpningsmedel
Smakförstärkare
Smältsalter (endast för smältost)
Stabiliseringsmedel
Surhetsreglerande medel
Syra
Sötningsmedel
Ytbehandlingsmedel


Färgämnen E100-180, tillsätts för att produkten ska få finare färg och se mer aptitlig ut. Många färgämnen är helt ofarlig men vissa kan orsaka allergiska reaktioner.

Konserveringsmedel E200-297 + 1105, tillsätts för att öka hållbarheten på produkten.

Antioxidationsmedel E300-385, dess funktion påminner om konsreveringmedel och tillsätts bl.a för att fett inte ska härskna.

Sötningsmedel E420-968, tillsätts för att produkten ska smaka sötare. Det finns både naturilga och artificiella sötningsmedel.

Övriga tillsatser E400-1520


För mer information om tillsatser besök gärna Livsmedelsverkets hemsida www.slv.se eller klicka dig direkt fram till sidan http://www.slv.se/sv/grupp1/Markning-av-mat/Tillsatser-i-mat/

Av Margareta Martimo Johansson - 4 oktober 2010 17:08

Idag har det blåst storm hela dagen så man är kall in i märgen, vad passar inte bättre då än en god värmande soppa.


1 liter vatten

1 buljongtärning

3 morötter

3 potatisar

1 romanesco

1 (liten) blomkålshuvud

1 broccoli

3 salladslökar

ev salt, peppar och grädde


 

Glöm inte att göra en god ostsmörgås till soppan.

Av Margareta Martimo Johansson - 4 oktober 2010 09:56

Livet handlar om aktiva val. Hur tänker du när du väljer vad du ska äta?


1 muffins med glasyr 612kcal = 1330g (1,3kg) morötter 599kcal eller en portion pasta med köttfärssås, ketchup, tomat, gurka, morot och ett glas mellanmjölk 613kcal

     


1 munk med vaniljkrämsfyllning 197kcal= 375g (3st) äpplen 210kcal eller en smörgås med mujkt Grahamsbröd, bregott, ost 17%, gurka och en kopp kaffe med mjölk 200kcal

     


Pizza 1200kcal= 1400g (1,4kg) kokt potatis 1092 kcal eller en bakad potatis med lax, creme frachie 28%, ärtor, broccoli, gräslök och ett glas mellanmjölk samt en bit chokladkaka med grädde 40% och kaffe 1118kcal

     

Av Margareta Martimo Johansson - 3 oktober 2010 20:24

Så här såg v39 ut för mig

Måndag- Vila

Tisdag- Löpning 4km+ styrka

Onsdag- T-bäcksgympa (core)

Torsdag- Promenad

Fredag- Löpning 6km

Lördag- Vila

Söndag- T-bäcksgymap (core)

Av Margareta Martimo Johansson - 3 oktober 2010 20:12

Middagen idag blev Flygande Jakob, så underbart gott att man nästan inte kan sluta äta.


Stek kycklingfileer i mindre bitar, koka jasminris, skiva banan och tomat. Blanda grädde och chillisås. Lägg allt i en ugnsfast form, börjar med riset längst ner, sedan kyckling, banan, tomat och jordnötter. Häll över grädden med chillisås. In i ugnen i 10-15 min i 200grader.


Det är sällan jag bakar gofika men idag slog jag till på stort och gjorde Snickerskakor.


Botten

3st ägg

4dl socker

200g margarin

4dl mjöl

3msk vaniljsocker

0,5tsk bakpulver

175g jordnötter

Blanda alla ingredienser och bred ut det i en form med bakplåtspapper i. Fördela nötterna över smeten och grädda i 200 grader i 10-15min


Kolasås

2dl socker

2tsk vaniljsocker

2msk kakao

1dl sirap

1dl grädde

60g margarin

Koka ihop kolasåsen och bred ut den över kakan.


Topping

Smält 200g cholkad och bred det över kakan. Låt stå kallt tills chokladen stelnat.

Ovido - Quiz & Flashcards