Alla inlägg under oktober 2010

Av Margareta Martimo Johansson - 22 oktober 2010 11:43

De flesta tycker att gröt är både gott och nyttigt samt att det går fort att tillaga. Har du försovit dig, är stressad till träningen eller bara är lite sugen på något varm till kvällsfika kan du tillagat en tallrik gröt på bara några minuter i mikron eller i kastrullen. Har man lite mer tid kan man exempelvis göra gröt med bovete, linfrön, honung, fikon och russin eller varför inte testa att göra Pajalagröten


Pajalagröt
2 dl fiberhavregryn
1/2 dl krossade linfrön
4 dl vatten
6 st katrinplommon
4 st torkade aprikoser
Lägg allt i en kastrull över natten, koka upp på morgonen.


Man kan även knäcka i ett ägg, det höjer energi- och näringsvärdet på gröten utan att förstöra grötsmaken. Får man gröt över kan man enkelt baka lite grötbullar.


Grötbullar

100g jäst
1dl sirap(gärna brödsirap)
2l mjöl
5dl mjölk
100g smör
1tsk salt
3dl havregryn
5dl vatten

Koka upp vattnet med havregrynen och tillsätt salt, koka till en gröt. Smält smöret i gröten och tillsätt mjölken. Smula därefter ner jästen i den fingervarma gröten och tillsätt sirap tills allt löst sig. Arbeta ner mjölet tills det har blivit en klibbfri deg.
Fördela degen och baka ut ca15 runda bullar. Grädda i ca10 min i 225grader.


                                       

Av Margareta Martimo Johansson - 22 oktober 2010 09:59


Falukorv eller valfri korv

Bacon

Gullök

Creme Fraiche

Tomatpure

Peppar

Stek bacon, låt fettet droppa av. Obs! Använd inte det avrunna baconfettet för att undvika att få i onödig nitrosaminer. Släng det alltid!

Fräs sedan löken, tillsätt falukorven/korven stek tills den fått lite färg. Tillsätt bacon. Blanda creme fraische med tomatpure och rör ner det i pannan. Peppra efter smak.

Koka valfri sorts pasta till och servera med en god råkost sallad. Min sallad bestod av gulmorot, sockerärtor och tomat.

Av Margareta Martimo Johansson - 17 oktober 2010 20:18

Så här såg v.41 ut för mig

Måndag- Löpning 3km + styrka

Tisdag- Vila

Onsdag- T-bäcksgympa (core)

Torsdag- Vila

Fredag- Promenad 3km

Lördag- Träning ala Magganstyle

Söndag- T-bäcksgympa (core)

Av Margareta Martimo Johansson - 17 oktober 2010 17:25

Doften av nybakat bröd sprider sig i huset, kan det lukta bättre??

 

6dl kallt vatten

25g jäst

9dl vetemjöl

6dl dinkelmjöl (fullkorn)

1 msk rapsolja

2 tsk salt

2dl pumpakärnor, solroskärnor och linfrön


Jästen behöver inte lösas i vatten om man inte vill utan alla torra varor kan blandas ihop direkt men jag löste jästet i vattnet, tillsatte salt, rapsolja, frön och sedan mjölen. Arbeta degen i ca 10min. Låt den jäsa under duk i 2 timmar. Kråda om den och fördela den i tre delar och rulla ut i lämpliga längder. Låt dem jäsa utan duk i 25 min. Grädda i 250grader, längst ner i ugnen i 20-25min. Låt dem få fin färg innan du tar ut dem.

Av Margareta Martimo Johansson - 17 oktober 2010 12:02

Härliga snö <3

 


Det som gömts i snö....är lika gott som allt annat tycker Andy

 

Av Margareta Martimo Johansson - 16 oktober 2010 23:08

Behöver du bli sporrad på nytt?


Nu när det blir mörkare och kallare är det lätthänt att man tappar motivationen för både det ena och det andra. Det är ändå viktigt att sätta upp mindre mål för att inte tappa gnistan helt och hållet. Känner du dig trött, sliten och less kanske det är bra att lägga in en lugnare period i träningen eller prova något helt nytt.


Diana och jag körde idag ett pass a la Magganstyle. Riktigt kul att träna ihop med någon, man pressar sig det där lilla extra.

Så här kan det se ut när jag tränar, bilderna är tagna vid ett annat tillfälle.


Man tager vad man haver

 

 


Har du lika många viktklasser att välja mellan på ditt gym?? :)

 


 


 



Helt enkelt, Pure Hard Training    


Av Margareta Martimo Johansson - 16 oktober 2010 11:24

Folsyra är ett vattenlösligt B-vitamin och när man pratar om den tänker man ofta på dem som planerar att bli gravida eller är gravida.
     Varför är folsyra så viktigt just vid graviditet? Det behövs för att fostret ska utvecklas normal. Om en kvinna har låga halter av folsyra före och under de första veckorna in i graviditeten så ökar risken för ryggmärgsbrock hos fostret. För att minska risken för ryggmärgsbrock så bör man inta tillräckligt med folsyra en månad innan befruktning samt öka sitt intag med ca 400mg/dag fram till v 12. Efter v 12 har folsyra ingen effekt mot ryggmärgsbråck. Det är ändå viktigt att äta mat som är folsyrarik under hela graviditeten, det behövs för fostrets utveckling och mammans blodbildning. Få graviditeter är planerade så därför rekommenderas alla kvinnor som planerar att bli gravida att ta folsyratillskott.
     Vad är skillnaden mellan folsyra och folat? De är olika former av samma B-vitamin. Folat finner man naturligt i maten medan folsyra är konstgjort folat som man använder vid berikning och kosttillskott. Folsyra är dock lättera för kroppen att ta upp än folat.
     Vilka livsmedel innehåller folat? De bästa källorna är mörkgröna bladgrönsaker bl.a spenat och ruccola men även olika sorters kål, bönor, kikärtor, linser, frukt och bär. Även fullkornsprodukter, fil och yoghurt innehåller en hel del folat. Om man äter minst 500g baljväxter, frukt och grönsaker som är folatrika samt äter fullkornsprodukter så kan man täcka sitt folat behov på naturlig väg. Många har svårt att komma upp till dessa nivåer med enbart kosten och därför rekommenderas tillskott på 400mg/dag till dem som planerar att bli gravida eller är gravida. Vegetarianer och veganer som äter stora mängder baljväxter får ofta i sig tillräckligt via kosten och för dem finns det inget extra behov av tillskott.
       Hur vanligt är det att barn föds med ryggmärgsbrock? I Sverige är risken bland de lägsta i världen. Årligen så föds det ca 20-25 barn i Sverige och det aborteras bort ca 80 foster som upptäcks vid ultraljudsundersökningen i 16e graviditetsveckan.


                                      

Av Margareta Martimo Johansson - 12 oktober 2010 19:28

Det är svårt att missa den (enligt mig) vidriga reklamen på radio som McD kör. Det handlar om ett McD för alla, snickare, byggare, läkare, mammor, barn, studenter ja hela befolkningen. Att någongång äta på McD eller valfritt snabbmatsställe är helt OK, det är alsolut inget jag säger emot. Åt själv på Max igår och det var jätte gott men det får inte bli för ofta och McDs mfl mat kan aldrig jämföras med hemmalagad mat som är näringsrik, god och mättande.

Äter man ofta ute så ska man tänka på att andelen fett och salt är högre, så man får därför vara mer nogrann med vad man äter under resterande måltider under dagen så att intaget inte blir större än utgifterna. Detta för att hålla vikten, resten kan diskuteras tills oändlighet.


Faller ni för denna typ av reklam flera ggr/vecka....

http://www.youtube.com/user/McDonaldsSv


...kolla in det här och fundera sedan en extra gång innan ni svänger in på McD

http://www.youtube.com/watch?v=j-ljW5YEdao

Ovido - Quiz & Flashcards