Alla inlägg under juli 2010

Enligt mig så är frukosten dagens bästa mål. Jag älskar frukosten!! Slarvar jag och äter dåligt eller inte äter alls så vet jag att dagen bara kommer att gå nedför. Så alla där ute som har svårt att äta frukost, tycker det är onödigt eller något annat, testa er fram jag tror att ni kan hitta erat recept på en "bra" frukost. Ett äpple, en smörgår, en smoothie, ja något som tankar upp eran kropp med energi efter en natts sömn. Man kan alltid ta något liten som första frukost för att sedan äta en andra riktig frukost när man vaknat till. Ställ klockan 5 min tidigare än man vanligen brukar göra eller gör färdigt frukosten kvällen innan så behöver det inte bli ett stressmoment.


Detta var min underbara frukost imorse: smoothie med mango, hembakat b, jordgubbar och körsbär. Vanligt vis är jag en grötmänniska men idag var det så varmt så jag behövde en kallfrukost.


 

Av Margareta Martimo Johansson - 7 juli 2010 10:35

 

Osteoporos/Benskörhet
Ben är levande vävnad, dess celler byts ut och ändrar form under hela livet. Benmassan i vår kropp ökar hela tiden under uppväxten. Efter 30 års ålder börjar tillväxttakten avta. Vid benskörhet får benvävnaden mer hålrum och blir tunnare. Storleken förändras inte, men benets täthet minskar. Det gör att benet blir skört och lätt bryts, även vid lättare påfrestningar. Kvinnor som genomgått klimakteriet drabbas särskilt ofta av benskörhet. Det beror på att det kvinnliga könshormonet östrogen spelar en viktig roll vid kroppens lagring av kalk i skelettet. Ju äldre man blir, desto oftare förekommer benskörhet. Kvinnor drabbas oftare än män. Benskörhet gör inte ont och sjukdomen är heller inte farlig, det är följderna av sjukdomen som ger problem och smärta.

Det finns några kända faktorer som kan öka risken för benskörhet; om benskörhet finns i släkten så är risken större att drabbas av det samt om du kommer tidigt i klimakteriet, är rökare, om du är fysiskt inaktiv, äter ensidigt eller om du dricker för mycket alkohol.

För att förebygga benskörhet så kan man; motionera regelbundet under hela livet. Det är aldrig för sent att börja. Fysisk aktivitet stärker benen i kroppen och du får färre benbrott. Träning stärker dessutom musklerna och ger dig bättre balans. Det minskar risken för att du ska falla och skada dig. Ät bra mat med tillräckligt med kalcium och D-vitamin. Sluta rök och drick minder alkohol.

Av Margareta Martimo Johansson - 6 juli 2010 11:21



  Jag var och handlade på Ica Maxi igår, hade inte särskilt brottom så jag strosade lugnt omkring och kollade in vad folk handlade. När jag kom till brödavdelningen så gick jag förbi hyllorna och började kolla in vad som egentligen fanns där. Jag bakar oftast eget bröd men visst när jag inte har tid, ork eller lust så köper jag det som alla andra. Många av förpackningarana ger ett intryck utav att det skulle bakats för hand utav levande människor. Tror någon idag att det står ett gäng bagare med mjöliga händer och bakspade i handen och sliter så att vi ska få nybakat bröd?? Nybakat, färskt eller vad de nu kan kalla det, tror man verkligen att det brödet är lika saftigt och gott när de har så lång hållbarhet?? Funderar man inte längre än vad nästan räcker?? Om man bakar sitt eget bröd så håller det sig i några dagar, smart är ju att frysa in och sedan ta fram på kvällen för att ha gott färskt bröd på morgonen. Väljer man istället att köpa bröd och det håller i veckor så ska man kanske ta sig en funderare, vad har de satt i brödet?? En liten regel som är bra att ha med sig är att ju kortare innehållsförteckning, desto bättre.

Av Margareta Martimo Johansson - 5 juli 2010 10:49

Lite bilder från Wheels som var i lördags. Vi var och ställde ut BMW. Det var jätte kul att se att det var så många som kom fram till Simon och gav han beröm för den "lilla gröna".


 

 


 

 


Av Margareta Martimo Johansson - 2 juli 2010 11:18

Är det samma typ av D-vitamin som man får från tillskott som man får av solen?? Ja det är de, D-vitamin eller cholecalciferol som det kemiskt heter bildas då solens UVB-strålar träffar huden fettväv. När man gör D-vitamin för kosttillskott så gör man på samma sätt, men tillverkar kolesterolförbindelsen (som finns i våran fettväv) och utsätter den för ultraviolett ljus.

Vi som bor i Norden har svårt att täcka vårat D-vitamin behov under vinterhalvåret och kan då behöva tillskott. Små barn, äldre och i kulturer som man har täckande klädsel är det extra viktigt att tänka på att D-vitamin behovet täcks. D-vitamin brist kan bl.a leda till benskörhet, led-och muskelvärk samt hudsjukdomar som psoriasis. D-vitamin finns i fet fisk, ägg, mjölkprodukter och berikade margariner. Men som sagt är solen en utmärkt källa för D-vitamin, det behövs dock inte så många minuter i solen/dag så man behöver inte ligga och pressa så man bränner sig.

Av Margareta Martimo Johansson - 1 juli 2010 11:13

Ikväll kl 19.00 ska det sättas världsrekord, samling på kajen. Man får ju verkligen hoppas att vädret blir bättre än det är nu.



 

Ovido - Quiz & Flashcards