Alla inlägg den 15 juli 2010

Av Margareta Martimo Johansson - 15 juli 2010 20:57

Ikväll så var vi ute på sista ridturen i stan för imorgon flyttar Andy, tänk att hon hinner bli Vännäsbo innan oss.

 

 

 


 

Ibland kan man undra om on är hund eller häst men pinnar älskar hon att leka med. Denna var tydligen en favorit, ni ser ju att hon inte vart så nöjd när jag försökte ta den från henne. Hon är bara för go tanten min. <3

 

 

Drick rätt före, under och efter träning så presterar du bäst.
Vätska har en stor betydelse för prestationen och för alla andra funktioner i kroppen. Varje dag bör vi inta 2-3l vätska via mat och dryck. Det är viktigt att komma ihåg att maten vi äter innehåller vätska, ex en portion havregrynsgröt innehåller ca 2dl vatten.

Varför behöver vi inta vätska? Vätska behövs för: Transport, blod, syre, näringsämnen, hormoner mm transporteras till kroppens vävnader samt överskottsprodukter från celler till njurar och levern. Det fungerar som stötdämpare i t.ex ryggraden och hjärnan samt som smörjmedel i leder och vävnader. Vätska deltar i de flesta av kroppens funktioner samt att den reglerar kroppstemperaturen, man svettas vid överhettning.

60-70% av kroppsvikten utgörs av vätska.

Det är viktigt att dricka ordentligt före så att man har fyllda vätskelager, har man fyllt på dåligt innan så kan man inte
”dricka upp” sig under träningen.  Hur mycket man behöver drick under träningen är helt beroende på vad man tränar och hur länge samt temperaturen där träningen sker. Tänk på att inte dricka för mycket åt gången, det är lätt hänt att man slukar i sig vatten och sedan får en tung och obehaglig känsla i magen. Tränar man kortare pass så räcker det är dricka vatten men tärnar man hårda, långa eller flera pass/dag kan en sportdryck passa bättre. Fortsätt drick efter träningen så du fyller upp dina vätskelager. Har man en låg vätskenivå så kommer återhämtningen att försämras.

Glöm därför inte vattenflaskan hemma nu i sommar när ni är ute och springer!!!!

Ovido - Quiz & Flashcards