Alla inlägg den 7 juli 2010

Av Margareta Martimo Johansson - 7 juli 2010 10:35

 

Osteoporos/Benskörhet
Ben är levande vävnad, dess celler byts ut och ändrar form under hela livet. Benmassan i vår kropp ökar hela tiden under uppväxten. Efter 30 års ålder börjar tillväxttakten avta. Vid benskörhet får benvävnaden mer hålrum och blir tunnare. Storleken förändras inte, men benets täthet minskar. Det gör att benet blir skört och lätt bryts, även vid lättare påfrestningar. Kvinnor som genomgått klimakteriet drabbas särskilt ofta av benskörhet. Det beror på att det kvinnliga könshormonet östrogen spelar en viktig roll vid kroppens lagring av kalk i skelettet. Ju äldre man blir, desto oftare förekommer benskörhet. Kvinnor drabbas oftare än män. Benskörhet gör inte ont och sjukdomen är heller inte farlig, det är följderna av sjukdomen som ger problem och smärta.

Det finns några kända faktorer som kan öka risken för benskörhet; om benskörhet finns i släkten så är risken större att drabbas av det samt om du kommer tidigt i klimakteriet, är rökare, om du är fysiskt inaktiv, äter ensidigt eller om du dricker för mycket alkohol.

För att förebygga benskörhet så kan man; motionera regelbundet under hela livet. Det är aldrig för sent att börja. Fysisk aktivitet stärker benen i kroppen och du får färre benbrott. Träning stärker dessutom musklerna och ger dig bättre balans. Det minskar risken för att du ska falla och skada dig. Ät bra mat med tillräckligt med kalcium och D-vitamin. Sluta rök och drick minder alkohol.

Ovido - Quiz & Flashcards