Direktlänk till inlägg 4 februari 2011

Personligt rekord

Av Margareta Martimo Johansson - 4 februari 2011 18:32

Japp det har jag nyss satt, 8 st surdegar står nu i köket och gosar ihop sig. Jag ska inte dra igång något mega bak i helgen om ni trodde det utan på måndag så dra min första studiecirkel igång, surdegsbakning. Under två veckor ska jag och sju deltagare träffas fyra gånger och baka bröd, pizza och andra goda maträtter. Det ska bli super spännande att få leda en studiecirkel, träffa nya människor och byta erfarenheter.


Hur sätter man då en surdeg?

Man kan välja att göra sin surdeg med eller utan jäst. Har man i lite jäst så kan man nästan vara 100% säker på att surdegen startar.


25g färsk jäst

3dl rågmjöl

3dl ljummet vatten

eller om du vill göra utan jäst

3dl rågmjöl

3dl vatten


Gör så här: Dag 1, blanda allt i en bunke, tänk på att vattnet inte får vara för varmt, då dör jästen. Lägg locket över bunken men stäng inte till den helt och hållet, lite syre måste ta sig in. Ha inte en för liten bunke för då finns det risk för att surdegen väller över kanten.

Dag 2-3, tillsätt ½dl rågmjöl och rör om. Låt stå.

Dag 4, dax att baka eller fortsätt mata den med lite rågmjöl om du vill baka dagen efter. Man kan ställa in den i kylen eller fyrsa in den om man inte ska baka den närmaste tiden.


  

7 av 8 surdegar hamnade på bild, en var blyg och gömde sig kvar på bänken. :)

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Margareta Martimo Johansson - 7 december 2011 21:11

Ja livet rullar på här ute hos oss. Praktiken börjar lita mot sitt slut, bara denna och nästa vecka kvar. Efter det väntar två dagar i skolan, redovisningar av uppgif, surr med klasskompisar och en examensmiddag. Sedan är det klart!! Fasiken vad spän...

Av Margareta Martimo Johansson - 6 november 2011 14:01


Mysan älskar att läsa sin Lilla My-bok. Rätt eller fel väg, det är mindre noga.   ...

Av Margareta Martimo Johansson - 28 oktober 2011 22:34

Ja fy skäms på mig, har varit väldigt dålig på att uppdatera er om vad som händer här hos oss. För enkelhetens skull gör jag en lista. 1. Uppsaten är färdig. 2. Praktiken har startat och jag stormtrivs. 3. Mysan har hunnit bli 5 månader. 4. H...

Av Margareta Martimo Johansson - 5 oktober 2011 12:21


Hösten med dess färger och former är jätte intressant tycker My.   ...

Av Margareta Martimo Johansson - 27 september 2011 21:09

Nu är Mysan verkligen en stor tjej, första rikitga maten är testad. Potatis är toppen, eller mamma och pappa tolkade alla skratt och leenden som det i allafall.     ...

Ovido - Quiz & Flashcards