Direktlänk till inlägg 4 februari 2011
Japp det har jag nyss satt, 8 st surdegar står nu i köket och gosar ihop sig. Jag ska inte dra igång något mega bak i helgen om ni trodde det utan på måndag så dra min första studiecirkel igång, surdegsbakning. Under två veckor ska jag och sju deltagare träffas fyra gånger och baka bröd, pizza och andra goda maträtter. Det ska bli super spännande att få leda en studiecirkel, träffa nya människor och byta erfarenheter.
Hur sätter man då en surdeg?
Man kan välja att göra sin surdeg med eller utan jäst. Har man i lite jäst så kan man nästan vara 100% säker på att surdegen startar.
25g färsk jäst
3dl rågmjöl
3dl ljummet vatten
eller om du vill göra utan jäst
3dl rågmjöl
3dl vatten
Gör så här: Dag 1, blanda allt i en bunke, tänk på att vattnet inte får vara för varmt, då dör jästen. Lägg locket över bunken men stäng inte till den helt och hållet, lite syre måste ta sig in. Ha inte en för liten bunke för då finns det risk för att surdegen väller över kanten.
Dag 2-3, tillsätt ½dl rågmjöl och rör om. Låt stå.
Dag 4, dax att baka eller fortsätt mata den med lite rågmjöl om du vill baka dagen efter. Man kan ställa in den i kylen eller fyrsa in den om man inte ska baka den närmaste tiden.
7 av 8 surdegar hamnade på bild, en var blyg och gömde sig kvar på bänken. :)
Ja livet rullar på här ute hos oss. Praktiken börjar lita mot sitt slut, bara denna och nästa vecka kvar. Efter det väntar två dagar i skolan, redovisningar av uppgif, surr med klasskompisar och en examensmiddag. Sedan är det klart!! Fasiken vad spän...
Ja fy skäms på mig, har varit väldigt dålig på att uppdatera er om vad som händer här hos oss. För enkelhetens skull gör jag en lista. 1. Uppsaten är färdig. 2. Praktiken har startat och jag stormtrivs. 3. Mysan har hunnit bli 5 månader. 4. H...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 |
8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | |||
14 |
15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 |
|||
21 | 22 | 23 |
24 | 25 | 26 | 27 |
|||
28 | |||||||||
|