Jag fick en fråga, om man ska äta ost under graviditeten eller inte.
Många ostsorter går alldeles utmärkt att äta, ost är en bra källa för kalcium samt protein. Det finns dock vissa sorter man bör undvika och de är:
-vitmögelostar ex brie, camembert och chevre.
-grönmögelostar ex gorgonzola och stilton.
Man har länge sagt att gravida ska undvika opastöriserad mjölk- och mjölkprodukter men idag finns dessa ostar gjorda på pastöriserad mjölk, man ska ändå unvika att äta dessa eftersom de förvaras i en fuktigare och surare miljö än andra ostsorter och risken för bakterietillväxt är större. De kan innehålla bakterien Listeria.Om man skulle infekteras av Listeria-bakterien så kan man drabbas av en sjukdom som kallas Listerios, den ger influensaliknande symptom och kan uppstå flera veckor efter du blivit infekterad. Sjukdomen är lindrig för den gravida men kan allvarligt skada fostret/barnet, det kan leda till missfall eller att barnet dör vid förlossningen.
Tillagas ostarna ordentligt i hög temperatur, inte bara smälter så är de ofarliga att äta eftersom Listeria-bakterierna dör vid höga temperaturer.
Alla hårda ostsorter anses vara säkra att äta. Ostar som är säkra att äta under graviditeten:
-hårda ostar ex hushållsost, cheddar, edamer, fetaost, parmesan
-mjuka ostar ex keso, cream cheese
Ostguide
http://www.slv.se/sv/grupp1/Risker-med-mat/Bakterier-virus-och-parasiter/Listeria-monocytogenes/Listeria-monocytogenes/