Senaste inläggen

Av Margareta Martimo Johansson - 16 april 2011 11:10

Ananas- och banandessert


(3 portioner)

225g ananas

2 banan

6msk havtornssylt


Gör så här: Mixa ananas och banan, frys in tills det blivit halvfrusen. Skopa upp och servera med lite havtornssylt på toppen.

Av Margareta Martimo Johansson - 16 april 2011 10:51

Ryggbiff med kornotto och broccoli


Ryggbiff

vitlök

rapsolja

salt

peppar


Gör så här: Ta fram köttet, skölj och torka det. Salta och peppra alla sidor. Hetta upp stekpannan så den är riktigt varm, häll i 2 msk rapsolja. Stek köttet snabbbt runtom så det får fin färg. Skär vitlöken i mindre bitar och tryck fast dem på ovansidan av köttet. Lägg köttet i en ugnsfastform och tillaga i nedre delan av ugnen i 180grader i ca 40min. När köttet är färdigt, låt det vila i ca 15min innan du skär upp det.

    


Kornotto

3dl matvete

3dl grädde

1dl vitt vin

½ gul lök

3msk citronsaft

1msk rapsolja

gräslök

salt

peppar


Gör så här: Koka matvete enligt anvisningen på förpackkningen, häll av vattnet.

Skär löken fint och fräs den i rapsolja utan att löken tar färg. Tillsätt vinet och låt det koka in. Häll sedan i grädden och citronsaften, låt koka upp och tillsätt sedan matvetet. Salta och peppra efter smak. Låt koka ihop tills det blir krämigt. Klipp ner gräslök och servera med ryggbiff och broccolibuketter.

  




Av Margareta Martimo Johansson - 16 april 2011 10:45

Det är så härligt att starta dagen med en promenad, helst nu när det ofta är fint väder och man hör fågel kvittret. Så på med skorna och ladda batterierna inför dagen med en morgonpromenad.

 


Ett säkert vårtecken är när hästarna börjar fälla päls men jag hittade fler när jag var ute och gick.

 

Av Margareta Martimo Johansson - 13 april 2011 14:12

Ja det är ofattbart att det har gått 10 år sedan pappa lämnade oss. Utan den minsta lilla föraning fick mitt och mammas liv en helt hastigt och plötslig vändning som vi inte var beredda på. Idag önskar jag självklart att du kära pappa hade varit här och fått uppleva den härliga lilla krabaten som snart ska komma till världen men samtidigt så vet jag att du ser ner på oss med ett leende på läpparna.  "I minnet du lever, du finns alltid kvar. I minnet vi ser dig, percis som du var". Alltid älskad och aldrig glömd <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3


   

Av Margareta Martimo Johansson - 13 april 2011 13:52

Jag fick en fråga, om man ska äta ost under graviditeten eller inte.

Många ostsorter går alldeles utmärkt att äta, ost är en bra källa för kalcium samt protein. Det finns dock vissa sorter man bör undvika och de är:
-vitmögelostar ex brie, camembert och chevre.
-grönmögelostar ex gorgonzola och stilton.


Man har länge sagt att gravida ska undvika opastöriserad mjölk- och mjölkprodukter men idag finns dessa ostar gjorda på pastöriserad mjölk, man ska ändå unvika att äta dessa eftersom de förvaras i en fuktigare och surare miljö än andra ostsorter och risken för bakterietillväxt är större. De kan innehålla bakterien Listeria.Om man skulle infekteras av Listeria-bakterien så kan man drabbas av en sjukdom som kallas Listerios, den ger influensaliknande symptom och kan uppstå flera veckor efter du blivit infekterad. Sjukdomen är lindrig för den gravida men kan allvarligt skada fostret/barnet, det kan leda till missfall eller att barnet dör vid förlossningen.
Tillagas ostarna ordentligt i hög temperatur, inte bara smälter så är de ofarliga att äta eftersom Listeria-bakterierna dör vid höga temperaturer.


Alla hårda ostsorter anses vara säkra att äta. Ostar som är säkra att äta under graviditeten:
-hårda ostar ex hushållsost, cheddar, edamer, fetaost, parmesan
-mjuka ostar ex keso, cream cheese


Ostguide
http://www.slv.se/sv/grupp1/Risker-med-mat/Bakterier-virus-och-parasiter/Listeria-monocytogenes/Listeria-monocytogenes/

Av Margareta Martimo Johansson - 12 april 2011 21:20

Enkelt, gott och svalkande med få kcal och massa vitaminer och mineraler. En portion innehåller ca 100kcal och är fullproppad av bl.a C-vitamin, B6, folat, magnesium och kalium.


Banan- och ananas sorbet

  

2 portioner

Skala och frys en banan samt 2dl ananasjuice i några timmar. Mixa ihop till en sorbet. Ät och njut!!

Av Margareta Martimo Johansson - 12 april 2011 20:07

Surdegsbröd

  

2,5 liter mjöl
7 dl vatten
2 dl surdeg

1 dl linfrön

½ dl rapsolja
1 tsk salt


Gör så här: Blanda surdeg, olja, salt och ljummet vatten. Arbeta sedan in mjölet så degen blir smidig. Låt jäsa under bakduk i ca 6timmar, du kan självklart välja att bara jäsa degen i 60min om du inte vill långtids jäsa den. Låter du den jäsa länge så arbeta degen lite lätt efter några timmar och låt den sedan jäsa igen, detta gör man för att få in nytt syre i degen. När degen har jäst färdigt, arbeta den lätt och dela upp degen och lägg dem i mjölade brödformar för att få ett vackert mönster. Jäs under bakduk i 30min. Skaka brödet ur formarna och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Grädda brödet i nedre delen av ugnen i ca45min i 220grader. Låt svalna på galler.


                       

Av Margareta Martimo Johansson - 10 april 2011 18:56

Så här såg v.14 ut för mig:

Måndag- Promened 4km

Tisdag- Vila

Onsdag- T-bäcksgympa

Torsdag- Promenad 4km

Fredag- Vila

Lördag- Promenad 3km

Söndag- Vila

Presentation


Att må bra vill vi alla, min blogg handlar om hur man kan göra detta genom bra mat, träning och de där andra små gulkornen som gör livet värt att leva för.

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2011
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards