Senaste inläggen
Ikväll gjorde jag en egen Hawaii pizza, super gott och ett mycket bättre val än att åka till pizzrian.
Vad är det då för skillnad på att äta "min" pizza och köpespizza?
"Min" pizza innehåller ca 420kcal utav det är 21E% fett, 23E% protein och 56E% kolhydrater. Till det drack jag pärondricka som innehöll 40kcal. Väljer man istället att gå på pizzerian och beställa en Hawaii så får man räkna med ca 740kcal och utav det är 44E% fett, 17E% protein och 39E% kolhydrater. (Har du dressing till så får du självklart andra siffror) Tar man en cola till det så får man räkna med ca 140kcal till.
(Recept till pizza finns i tidigare inlägg i bloggen)
Japp det har jag nyss satt, 8 st surdegar står nu i köket och gosar ihop sig. Jag ska inte dra igång något mega bak i helgen om ni trodde det utan på måndag så dra min första studiecirkel igång, surdegsbakning. Under två veckor ska jag och sju deltagare träffas fyra gånger och baka bröd, pizza och andra goda maträtter. Det ska bli super spännande att få leda en studiecirkel, träffa nya människor och byta erfarenheter.
Hur sätter man då en surdeg?
Man kan välja att göra sin surdeg med eller utan jäst. Har man i lite jäst så kan man nästan vara 100% säker på att surdegen startar.
25g färsk jäst
3dl rågmjöl
3dl ljummet vatten
eller om du vill göra utan jäst
3dl rågmjöl
3dl vatten
Gör så här: Dag 1, blanda allt i en bunke, tänk på att vattnet inte får vara för varmt, då dör jästen. Lägg locket över bunken men stäng inte till den helt och hållet, lite syre måste ta sig in. Ha inte en för liten bunke för då finns det risk för att surdegen väller över kanten.
Dag 2-3, tillsätt ½dl rågmjöl och rör om. Låt stå.
Dag 4, dax att baka eller fortsätt mata den med lite rågmjöl om du vill baka dagen efter. Man kan ställa in den i kylen eller fyrsa in den om man inte ska baka den närmaste tiden.
7 av 8 surdegar hamnade på bild, en var blyg och gömde sig kvar på bänken. :)
Ibland känns det som att dygnet saknar alldeles för många timmar, en sådan period är jag inne i nu. Vårat skolschema är så otroligt fullspäckat så det är skrämmande. Vi ska ha 40timmars veckor men det är omjöligt att lägga ner så lite tid på skolan. All min tid går åt till att läsa, renskriva, förbereda, bråka med Cambro mm. Någonstans här emellan klämmer jag in pendlande, häst, träning, graviditet, hus mm. Tyvärr så blir mina kära vänner lämnade i skymundan, ni vet att jag älskar er och avgudar erat tålamod med min konstanta frånvaro.
Det är så lätt att man sätter sig själv i sista båt när man har travar med saker att göra. För något år sedan tatuerade jag in en påminnelse åt mig själv på handleden, "Breathe". Detta så att jag aldrig ska glömma bort att andas och ta hand om mig själv.
Idag när jag körde hem från stan efter en föreläsning som slutade med ett glömt seminarium (glömt från skolan sida att informera oss om) och en utskällning från gubben på bilprovningen så stannade jag till på Statoil och köpte mig en kaffe och satte mig sedan i solen och bara andades.
Låt inte stressen äta upp er,ingen kräver att du ska vara en supermänniska mer än du själv så sätt dig ner, andas, rensa huvudet för en liten stund, detta tjänar alla på i längden.
Så här såg v.4 ut för mig:
Måndag- Vila
Tisdag- Vila
Onsdag- T-bäcksgympa
Torsdag- Simning
Fredag- Vila
Lördag- Vila
Söndag- Skoterkörning
Idag bar det av till Vindel och tillbaka, totalt ca 7mil. Första lång turen för mig så nu är jag helt död och tänker ligga i soffan resten av kvällen.
Tvärålund var första stoppet
Påfyllning av socker
I Vindeln var det dax att fylla på igen men denna gång var det skotrarnas tur.
Rikitgt fina leder så det gick rikitgt fort stundavis
Idag hade vi Öppet hus på Klossen med Studiefrämjandet. Det kom lite folk och vi hade det riktigt trevlig. Mitt bröd var uppskattat och jag hoppas att jag fick några så pass intresserade att de anmäler sig både till surdegsbakningen och snabbt, enkelt, billigt men framför allt god mat.
Amanda och Hillevi var också där med deras cirkel om matlagning och näringslära.
Anna och Nina håller i Grön matlagning.
Så här roligt har man som cirkelledare
Hemlagad pizza gjord på surdegsbotten
Pizzabotten, en stor eller två små pizzor
4dl dinkelmjöl
2dl vetemjöl
1½dl vatten
½dl surdeg
1msk rapsolja
5g färsk jäst
Gör så här: Blanda surdeg, jäst, olja och fingervarmt vatten så det löser sig. Rör ner mjölet, degen får gärna vara lite lös. Låt jäsa i 60min (längre om du har tid) under duk. När degen jäst färdigt arbeta den klibbfri genom att tillsätta mer mjöl (lite i taget så man inte får en för hård deg). Kavla ut och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Valfri toppning.
Grädda mitt i ugnen i 250grader i ca 15min.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 |
||||||
5 |
6 |
7 | 8 |
9 |
10 |
11 |
|||
12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
17 |
18 |
|||
19 |
20 |
21 |
22 |
23 |
24 |
25 |
|||
26 |
27 |
28 |
29 |
30 |
31 |
||||
|