Senaste inläggen

Av Margareta Martimo Johansson - 19 februari 2011 21:16

Ja ni har kanske lyckats räkna ut att det är tentadax för mig snart därav denna frånvaro på bloggen, mejlen, telefonen och verkligheten.

Av Margareta Martimo Johansson - 18 februari 2011 08:17

Igår blev en rikitg heldag i stan, hade bokat in en pluggdag med Annica på morgonen. Gick väl lite si så där med pluggandet men vi löste massa andra världsproblem som kan vara nog så vikitga.

       


På kvällen hade den sista träffen i surdegsbakningscirkeln. Jätte tråkigt att inte träffa "mitt" glada bakgäng nå mer. Igår så bakades det surdegslimpor med russin och aprikoser och till det gjorde vi spenatsoppa med ägg samt linssoppa. Det har varit kanon bra att få leda en cirkel, allt från att få planera, handla, träffa deltagarna, utbyta erfarenheter mm. Så nu kliar det i fingrarena inför nästa kurs som förhoppningsvis blir av i början av april. Snabb, enkel, billig med framför allt god mat heter den. Håll utkik på Studiefrämjandets hemsida och i VK efter info om denna, något ni absolut inte vill missa.  www.studieframjandet.se/umea

  

Av Margareta Martimo Johansson - 16 februari 2011 12:13

Bröd med torkade blåbär, granatäpple och russin

   


50g färsk jäst

7dl ljummet vatten (37grader)

ca, 2,5 liter mjöl (jag blandade vetemjöl special och grahamsmjöl, mer graham än vetemjöl)  

1dl blandning av torkade blåbär, granatäpple och russin

1dl pumpakärnor

2msk rapsolja

1tsk salt

havregryn för dekoration


Gör så här: Smula jästen i en bunke, tillsätt vatten, rör om tills allt lös sig. Tillsätt olja, blåbär, granatäpple, russin, pumpakärnor och salt. Arbeta in mjölet, degen kan vara något mer klibbig om du vill grädda det i formar, det blir mer saftigt och smular mindre. En fastare deg är lättare att arbeta med om du ska göra limpor eller bullar. Låt jäsa under bakduk i ca 60min. Arbeta degen lätt och fördela den i tre smorda formar, strö gärna lite havregryn eller mjöl i formen så får du fina kanter på brödet samt att det fastnar inte lika lätt. Strö lite havregryn på brödet. Låt jäsa utan bakduk i ca 30min. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 45min i 220grader, provstick gärna brödet emd en potatissticka så du ser att det är färdigt.


    

                         Smorda formar med          Deg på jäsning

                             lite havregryn



Jag passade även på att koka lite sylt medan bröden gräddades, lingon- och havtornssylt.   

Av Margareta Martimo Johansson - 15 februari 2011 16:31

Pastagratäng med skinka och frysta grönsaker

  


Kokt pasta, 4 portioner till en stor form

Strimlad skinka

Frysta grönsaker, jag tog broccoli, gröna ärtor, majs och paprika.

Matlagninggrädde 4%

Riven ost

Peppar


Gör så här: Koka pastan nästan helt färdig. Blanda pasta, skinka och grönsaker i en ugnsfast form. Häll matalgningsgrädde över, peppra och strö lite riven ost som pricken över i. Grädda i 200grader mitt i ugnen tills osten fått lite färg, ca 15min.


Så gott, enkelt och ett bra sätt att föda många munnar på eller göra matlådor av.

Av Margareta Martimo Johansson - 13 februari 2011 18:31

När man minst anar det så slår den till, hemlänktan. Den kan komma smygande eller bara knocka dig när du känner en bekant lukt, hör en välkänd melodi eller minns en dröm du haft. Mitt sätt att bota länktan efter Tornedalen är att äta mat från min barndom. Då kan jag drömma mig tillbaka till en tid och plats, och för en liten stund vara där. Så underbart!

Vad har jag då för matminnen? Mosters Birgittas goda bröd, abborre med vit sås och potatis, fläskbenssoppa, karelska piroger, reiska, dopp i kopp, pitepojkar ja listan kan göras lång. Allt som har med fisk att göra hör ihop med min barndom, var nog två månader gammal när jag satt så isen i skoterkälken på min första pilmeltur. Fiskpinnar och torsk var något jag först stötte på när jag började dagis, trodde att fisken var dålig för att den var så konstigt gjord. Lite bortskämd man var med en pappa som kunde få en röding i en vattenpöl. :) Min far, den store fiskaren var den som gav mig mitt fiskeintresse och det är jag tacksam för. Inte många små tjejer som kunde filea sin egen fisk eller binda egna flugor. Tack pappa


Vad har du för matminnen från din barndom?


      

Av Margareta Martimo Johansson - 13 februari 2011 18:12

Så här såg v.6 ut för mig:

Måndag- Vila

Tisdag- Löpning 5km

Onsdag- T-bäcksgympa

Torsdag- Vila

Fredag- Vila

Lördag- Promenad 3km

Söndag- T-bäcksgympa

Av Margareta Martimo Johansson - 12 februari 2011 20:58

Kycklingwraps

Tortillabröd

Kyckling

Majs

Rödlök

Paprika

Keso

Riven ost

Peppar

Salsa


Gör så här: Hacka löken, skär paprikan i mindra bitar. Blanda lök, paprika, majs och keso, peppra efter smak. Stek kycklingen i ca 2cm stora bitar, blanda ner det med de andra. Lägg några skedar fyllning i tortillabröden och rulla ihop, lägg dem med skarven nedåt i en ugnsfast form. Strö lite riven ost över.Grädda i ugnen tills osten smält i ca 200grader. Servera salsa till, gärna med ett glas rött för dem som har åldern inne.

Av Margareta Martimo Johansson - 11 februari 2011 19:27

I onsdags beställde jag lite nya träningskläder, ja inte bara jag då utan de flesta som går på T-bäcksgympan har faktiskt beställt nya kläder. Vi i T-bäck kommer att gå med i Gym Mix och då kan man beställa kläder till ett rikitgt bra pris.

Gym Mix är ett koncept som Friskis och Svettis eller Korpen. Alla vet vilka de stora märkerna är men frågar man någon vad gymnastikförbundet gör så tänker många att det är tävlingsgymnastik, romerska ringar och plintar, därför ha de valt att förnya stilen och Gym Mix växte fram. Vi har köpt in ett gympapass från Gym Mix som vi kommer att köra hos oss så alla som inte varit och testat nå pass ute i T-bäck är så välkomna. :)


Nya träningkläder är ju det bästa. Så här kommer jag då att se ut när jag är ute och rör på mig i framtiden.

      

                      (Cerise)                   (Svart)                  (Turkos)

Presentation


Att må bra vill vi alla, min blogg handlar om hur man kan göra detta genom bra mat, träning och de där andra små gulkornen som gör livet värt att leva för.

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2011
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards