Senaste inläggen

Av Margareta Martimo Johansson - 10 mars 2011 09:05

Att vi ska äta frukt och grönsaker dagligen vet nog alla vid det är laget. Att köpa hem dessa är för många en självklarhet men vad händer med dem när vi plockat upp dem ur våran kasse och ställt dem i en skål? Många gånger blir de kanske liggande där för att sedan börja mögla, men de var ju fina att titta på så länge det varade. Här kommer några tips om vad man kan tänka på och hur man bäst förvara frukt och grönsaker.


Vad bör man tänka på med frukt och grönsaker?

*Ananas bör ligga på mjukt underlag för att inte få tryckskador av sin egen tyngd.

*Skuren gräslök förvaras i tät och luftig förpackning, t ex en plastpåse, med några droppar vatten för att förhindra uttorkning.

*Grönkål, kronärtskocka och sallad förvaras i tät och luftig förpackning med några droppar vatten.

*Gulbetor, rödbetor och rädisor mår bäst av att blasten tas bort, vatten och näring tas annars från roten. Spara några centimeter av blasten så att inte roten skadas.
*Gurka är känslig för både höga och låga temperaturer.

*Paprika är känslig för stötar.

*Pepparrot går bra att frysa och går utmärkt att riva när den är frusen.

*Svamp förvaras i papperspåse för att förhindrar kondens.

*Tomat är känslig för kyla. Den får även en mer framträdande smak om den förvaras i rumstemperatur.

*Frukt och bär kan lagras i frys i ett år eller mer. Frukt och bär kan med fördel frysas lättsockrade eller i sockerlag. Grönsaker ska förvällas före infrysning.

*Ta tillvara hela grönsaken även stjälken, tex broccolistjälken.

*Frys in frukt du inte hinner äta, perfekt till smoothies.

*Är morötterna mjuka, lägg dem i vatten så återfår de sin spänst. Salladsblad piggnar till efter en timme i iskallt vatten.

*Glöm inte att frysdiskarna är fulla med både frukt och grönsaker om du själv inte vill frysa in. Det är jätte bra att ha några olika påsar i frysen som man kan välja mellan.


I vilka temperaturer ska man förvara frukt och grönsaker?

Kylskåp 2-5grader

Jordgubbar

Nektarin

Fikon

Vindruvor

Plommon

Blomkål

Broccoli

Morot

Potatis

Purjolök

Svamp

Spenat


Grönsakslåda kyl/sval 6-14 grader

Mandarin

Ananas

Citron

Granatäpple

Passionsfrukt

Avokado

Chili

Paprika

Pumpa

Ingefära



Av Margareta Martimo Johansson - 9 mars 2011 18:50

Krabbiffar med matvete

  


300g krabbkött

4 salladslökar

3 ägg

2 morötter

1 zucchini

1 chilli

koriander

salt, peppar

Matvete

Creme Fraiche

Tacosås


Gör så här: Koka matvete enligt anvisningen på förpackningen. Skölj löken, morötterna och zucchinin. Riv morötterna och zucchinin grovt, hacka lök, chilli och kariander. Vispa äggen. Blanda krabbkött, morötterna, zucchini, chilli och koriander, tillsätt sedan de vispade äggen. Salta och peppra. Värm en stekpanna, ha i lite rapsolja, klicka ut röran och platta till dem med stekspaden. Stek någon min på varje sida så det blir en god knaprig yta. Blanda creme fraiche med tacosås. Servera krabbbiffarna med matvete och sås, ha gärna en bit lime på sidan av tallriken. Jätte gott att droppa några droppar lime över biffarna.


  

Av Margareta Martimo Johansson - 9 mars 2011 09:44

I Sverige slänger vi väldigt mycket mat varje år, undersökningar har visat att det rör sig om 5000-8000kr/år. Detta påverkar inte bara miljön utan även den egna plånboken. Under de kommande dagarna kommer jag att skriva inlägg om detta, läs och fundera över vad just du kan göra.


Hur kan man undvika att slänga mat i onödan?

Planera dina inköp – skriv en inköpslista.
Undvik impulsköp, tex ’’tag 3 betala för 2’’.
Undvik storförpackningar av färskvaror.
Förvara maten på rätt sätt.
Laga mat på rester, många livsmedel går utmärkt att använda vid bakning.
Tänk på att bäst före-datum är satt med marginal.
Laga lagom mycket mat åt gången.
Gör matlådor av överbliven mat.
Gör veckomatsedel och utgå från det du har hemma.
Använd genomskinliga burkar i kyl och frys så du ser vad de innehåller.
Ge bort till vänner/släkt/grannar om du ska åka bort.

 

  

 

 

Av Margareta Martimo Johansson - 8 mars 2011 13:15

Vad kan man göra det dagar man inte kan sluta äta?

Först och främst är det vikitgt att komma fram till Varför du äter, är du hungrig eller finns det någon annan orsak? Sätt dig ner och fråga dig den frågan, ta dig tid att komma fram till svaret. Ibland kan man behöva professionell hjälp för att hitta svaren. Tillåt dig själv att söka hjälp, detta kommer att stärka dig.

Är det så att du har tränat hårdare under några dagar eller ätit dåligt så kommer du att bli hungrig och då måste du äta. Fundera även över Vad du äter. Är det så att du äter mat som inte håller dig mätt under en längre tid så måste du äta oftare. Det finns massor med mat som ger dig den energi och näring som du behöver för att orka med dagen. Tänk på vilka alternativ du har innan du äter något. Det är ditt val vad du väljer att stoppa i din mun. Att någon gång äta både en glass och en bakelse är inte fel, skuldbelägg inte dig själv. Vi lever här och nu därför ska man unna sig att både äta gott och leva gott men ingen mår bra av att unna sig för mycket. Inget är bra i för stora mängder, varken mat eller träning.


          

Av Margareta Martimo Johansson - 7 mars 2011 19:13

Lasange

  


500g köttfärs

500g krossade tomater

1 förpackning färska lasangeplattor

1 morot

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

broccoli

fryst spenat

riven ost

salt, peppar


Gör så här: Gör köttfärssås, tillsätt rivna morötter, spenat och broccoli i den. Häll upp varmt vatten i en bunke och lägg ner lasangeplattorna i den, inte alla på en gång. Varva sedan köttfärssås och lasangeplattor. Toppa med riven ost och dra några drag med pepparkvarnen över osten. Servera med avokado- och morotsstavar.


Av Margareta Martimo Johansson - 7 mars 2011 15:43

Japp då var det inte bara sportlov för de mindre barnen utan även för mig. En veckas "ledighet", ja vi har lite läsning som måste göras men det är så otroligt härligt att få vara hemma och göra det. Inte behöva pendla till stan varje dag, sovmorgon, te och läsning utomhus samt ridning i solen, det kan inte bli mycket bättre än så. Känns som att man verkligen har chans att ladda batterierna denna vecka, det behövs kan jag säga, vi har haft det tufft i skolan den senaste tiden.


Så här har jag tänk att mina förmiddagar ska se ut hela veckan, te, läsning, sol och vindstilla.

  

Av Margareta Martimo Johansson - 7 mars 2011 10:04

Något smarrigt kan man behöva när man knäpper på en film, varför inte testa det här. Persikor, ananas och hjortronfluff. 


  


Du behöver:

En burk persikohalvor

Ananas

Hjortron (gärna frysta)

Mjölk

Råsocker


Gör så här: Lägg två persiko halvor i botten på en skål, mixa ananasen så du får den i mindre bitar, lägg det på halvorna så det rinner ner fint runt kanten. Mixa hjortronen med lite mjölk så du får en glassig konsistens, rör ner lite råsocker om du vill söta upp det. Klicka det på toppen av persiko halvorna. Njut!!

Jätte gott med de olika konsistenserna och att hjortronfluffet är kallt.

Av Margareta Martimo Johansson - 6 mars 2011 19:51

Så här såg v.9 ut för mig:

Måndag- Cykel 20min + styrka överkropp samt simning + vattengympa

Tisdag- Vila

Onsdag- T-bäcksgympa (mitt pass)

Torsdag- Promenad 2km

Fredag- Vila

Lördag- Vila

Söndag- Skoterkörning

Presentation


Att må bra vill vi alla, min blogg handlar om hur man kan göra detta genom bra mat, träning och de där andra små gulkornen som gör livet värt att leva för.

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2011
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards