Direktlänk till inlägg 6 oktober 2010

E-nummer

Av Margareta Martimo Johansson - 6 oktober 2010 13:25

                                      

Enbart tillsatser som är godkända får användas i livsmedel och för att en tillsats ska godkännas måste den bl.a ha ett värde för konsumenten eller vara nödvändig för livsmedlets hantering. Alla tillsatser får inte användas i alla livsmedel, för att få veta vilka tillsatser som är godkända för specifika livsmedel måste man se i lagstiftningen.

Det är meningen att alla ingredienser i ett livsmedel ska deklareras även tillsatser. Tillsatserna ska alltid deklareras med ett funktionsnamn följt av antingen tillsatsens E-nummer eller vedertagna namn. Funktionsnamnet ger förklaring till varför tillsatsen använts. Ett undantag är dock modifierad stärkelse, där varken E-nummer eller vedertaget namn behövs, men man kan ange vilken specifik växtart den är tillverkad av och om den kan innehålla gluten.


Funktionsnamn
Antioxidationsmedel
Bakpulver
Drivgas
Emulgeringsmedel
Fuktighetsbevarande medel
Fyllnadsmedel
Färgämne
Förtjockningsmedel
Geleringsmedel
Klumpförebyggande medel
Konserveringsmedel
Konsistensmedel
Mjölbehandlingsmedel
Modifierad stärkelse
Skumdämpningsmedel
Smakförstärkare
Smältsalter (endast för smältost)
Stabiliseringsmedel
Surhetsreglerande medel
Syra
Sötningsmedel
Ytbehandlingsmedel


Färgämnen E100-180, tillsätts för att produkten ska få finare färg och se mer aptitlig ut. Många färgämnen är helt ofarlig men vissa kan orsaka allergiska reaktioner.

Konserveringsmedel E200-297 + 1105, tillsätts för att öka hållbarheten på produkten.

Antioxidationsmedel E300-385, dess funktion påminner om konsreveringmedel och tillsätts bl.a för att fett inte ska härskna.

Sötningsmedel E420-968, tillsätts för att produkten ska smaka sötare. Det finns både naturilga och artificiella sötningsmedel.

Övriga tillsatser E400-1520


För mer information om tillsatser besök gärna Livsmedelsverkets hemsida www.slv.se eller klicka dig direkt fram till sidan http://www.slv.se/sv/grupp1/Markning-av-mat/Tillsatser-i-mat/

 
 
Annica

Annica

6 oktober 2010 15:25

Tummen upp, bra att få ut lite information om det här till folket!

http://langvalls.blogg.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Margareta Martimo Johansson - 7 december 2011 21:11

Ja livet rullar på här ute hos oss. Praktiken börjar lita mot sitt slut, bara denna och nästa vecka kvar. Efter det väntar två dagar i skolan, redovisningar av uppgif, surr med klasskompisar och en examensmiddag. Sedan är det klart!! Fasiken vad spän...

Av Margareta Martimo Johansson - 6 november 2011 14:01


Mysan älskar att läsa sin Lilla My-bok. Rätt eller fel väg, det är mindre noga.   ...

Av Margareta Martimo Johansson - 28 oktober 2011 22:34

Ja fy skäms på mig, har varit väldigt dålig på att uppdatera er om vad som händer här hos oss. För enkelhetens skull gör jag en lista. 1. Uppsaten är färdig. 2. Praktiken har startat och jag stormtrivs. 3. Mysan har hunnit bli 5 månader. 4. H...

Av Margareta Martimo Johansson - 5 oktober 2011 12:21


Hösten med dess färger och former är jätte intressant tycker My.   ...

Av Margareta Martimo Johansson - 27 september 2011 21:09

Nu är Mysan verkligen en stor tjej, första rikitga maten är testad. Potatis är toppen, eller mamma och pappa tolkade alla skratt och leenden som det i allafall.     ...

Presentation


Att må bra vill vi alla, min blogg handlar om hur man kan göra detta genom bra mat, träning och de där andra små gulkornen som gör livet värt att leva för.

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
        1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16 17
18
19
20
21
22
23
24
25
26 27 28
29
30
31
<<< Oktober 2010 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards