Alla inlägg under juni 2010

Av Margareta Martimo Johansson - 21 juni 2010 09:43

Var upp till Övertorneå, åkte förra torsdagen och kom tillbaka i lördags. Det blev en liten mini tripp för att hämta mamma så hon ska vara här nere med oss i sommar.

Det är alltid kul att komma hem till byn men i år måste jag erkänna att det var extra skönt att åka tillbaka ner till Umeå. Varför??? jo för att kunna vara ute utan att bli uppäten av alla mygg, det var helt sinnessjukt mycket mygg i år.


Playa del Soukolo, hjärtat på jorden.

 

Vi tog en kaffe i Kattilakoski

 

Mamma som vägrar titta upp


 

Av Margareta Martimo Johansson - 17 juni 2010 08:50

Fasiken, det här med att plantera har blivit som en drog, jordgubbsplantor på plats i landet.  

Behöver barn extra kosttillskott?

På Apoteket och i hälsokostbutiker finns det idag ett stort utbud utav kosttillskott för barn. Färgglada burkar med Kalle Anka och andra seriefigurer som innehåller tabletter i roliga färger. På burkarna kan det stå att fiskolja är bra för barnets intelligens mm, vilken förälder vill inte att deras barn ska har de bästa förutsättningarna i livet?? Det är lätt att falla för denna typ utav marknadsföring. Behöver barnen kosttillskotten som finns för alla föräldrar att köpa?? Det pratas mycket om att jorden idag inte har samma näringsinnehåll som tidigare och att grönsaker mm därför har lägre näringsinnehåll. Enligt Livsmedelsverket så finns det inte tillräcklig data för att kunna säga om det skett någon förändring i jordens näring som kan ha effekt på näringsintaget för oss[1].

Jag tycker det viktiga är att fokusera på att barnen får i sig bra och näringsrik mat istället för att köpa dyra kosttillskott. Äter man en varierande kost med fisk, grönsaker, frukt, bröd, mjölk mm så täcker man sitt behov utav vitaminer, mineraler och essentiella fettsyror. Exempelvis vid allergi eller om man är vegetarian så kan det vara svårare att täcka behovet och då kan kosttillskott vara viktigt. När man pratar om kosttillskott är det viktigt att tänka på vilka doser som rekommenderas. För barn kan ålderspannet på kosttillskottsprodukter vara stort, en 2 åring har inte samma behov som en 10åring, detta är enormt viktigt att komma ihåg så man inte överdoserar.

Genom att byta ut kakor och godis mot frukt, grönsaker och nötter samt läst och saft mot mjölk kan man förbättra barnens matvanor. Ge barnen bra, näringsrik, god mat och inte dyra kosttillskott är mitt råd.



[1] http://www.slv.se/upload/dokument/rapporter/mat_naring/2008_livsmedelsverket_15_ar_dagens_mat_naringsfattig.pdf

2010-06-15 kl:11:50

Av Margareta Martimo Johansson - 15 juni 2010 09:31

4dl dinkel eller vetemjöl

2dl grahamsmjöl

3tsk bakpulver

1tsk salt

blanda olika frön ex linfrön, pumpakärnor, solrosfrön, sesamfrön

2-3dl vatten


Blanda alla torra ingredienser, tillsätt vatten och knåda ihop till en deg. Vila övertäckt ca 20min. Tryck ut till platta bröd, ca ½cm tjocka. Stek bröden i en torr panna under lock, ca 5min på varje sida.



 


 

Av Margareta Martimo Johansson - 14 juni 2010 14:14

Jätte gott och enkelt


2 Vårrullar

½ avokado

Sallad med morot, rödlök, gurka och fetaost

Svarta bönor

Av Margareta Martimo Johansson - 14 juni 2010 10:28

Då var en till helgs hårt arbete utfört i T-bäck, jobbigt som bara den men gu så bra det blev. 


Vi började med att göra infarten rak.

   


De slutade med att busken fick lift med Pick upen till diket.

 

En ny rabatt.

 


När rabatten var klar, nu får vi se vad som ska i den.

 

Mina super snygga krukor

 

Framsidan

 

Badtunnan fick sig en omgång.

 

Man tager det man haver, vårat nya badtunne lock gjordes av denna.

 

Lite små fix kvar på locket.

 

Ny oljat golv och lite möbler, nästan helt färdigt.

 

Av Margareta Martimo Johansson - 12 juni 2010 08:55

Under snart 2 års tid har jag varit kontaktperson åt underbara, goa Linnea men nu när vi ska flytta ut till T-bäck så har jag sagt upp mig. Det känns väldigt tråkigt samtidigt så har Linnea skaffat sig ton med skinn på näsan. Jag har lärt mig otroligt mycket under de här åren och jag kan rekommendera er där ute som någon gång funderat över att bli kontaktperson att ringa Socialtjänsten.


Det blev en väldigt mörk bild, igår utanför simhallen på Gammlia.

 

Testa det här, super gott!!

 


Koka matvete, när det kokat färdigt rör ner sköljda svarta bönor. Gör sallad av det du har hemma, jag hade morot, tomat, gurka, rödlök och fetaost. Otroligt enkelt, super gott och mycket mättande.

Ovido - Quiz & Flashcards