Alla inlägg den 15 juni 2010

Behöver barn extra kosttillskott?

På Apoteket och i hälsokostbutiker finns det idag ett stort utbud utav kosttillskott för barn. Färgglada burkar med Kalle Anka och andra seriefigurer som innehåller tabletter i roliga färger. På burkarna kan det stå att fiskolja är bra för barnets intelligens mm, vilken förälder vill inte att deras barn ska har de bästa förutsättningarna i livet?? Det är lätt att falla för denna typ utav marknadsföring. Behöver barnen kosttillskotten som finns för alla föräldrar att köpa?? Det pratas mycket om att jorden idag inte har samma näringsinnehåll som tidigare och att grönsaker mm därför har lägre näringsinnehåll. Enligt Livsmedelsverket så finns det inte tillräcklig data för att kunna säga om det skett någon förändring i jordens näring som kan ha effekt på näringsintaget för oss[1].

Jag tycker det viktiga är att fokusera på att barnen får i sig bra och näringsrik mat istället för att köpa dyra kosttillskott. Äter man en varierande kost med fisk, grönsaker, frukt, bröd, mjölk mm så täcker man sitt behov utav vitaminer, mineraler och essentiella fettsyror. Exempelvis vid allergi eller om man är vegetarian så kan det vara svårare att täcka behovet och då kan kosttillskott vara viktigt. När man pratar om kosttillskott är det viktigt att tänka på vilka doser som rekommenderas. För barn kan ålderspannet på kosttillskottsprodukter vara stort, en 2 åring har inte samma behov som en 10åring, detta är enormt viktigt att komma ihåg så man inte överdoserar.

Genom att byta ut kakor och godis mot frukt, grönsaker och nötter samt läst och saft mot mjölk kan man förbättra barnens matvanor. Ge barnen bra, näringsrik, god mat och inte dyra kosttillskott är mitt råd.



[1] http://www.slv.se/upload/dokument/rapporter/mat_naring/2008_livsmedelsverket_15_ar_dagens_mat_naringsfattig.pdf

2010-06-15 kl:11:50

Av Margareta Martimo Johansson - 15 juni 2010 09:31

4dl dinkel eller vetemjöl

2dl grahamsmjöl

3tsk bakpulver

1tsk salt

blanda olika frön ex linfrön, pumpakärnor, solrosfrön, sesamfrön

2-3dl vatten


Blanda alla torra ingredienser, tillsätt vatten och knåda ihop till en deg. Vila övertäckt ca 20min. Tryck ut till platta bröd, ca ½cm tjocka. Stek bröden i en torr panna under lock, ca 5min på varje sida.



 


 

Tidigare månad - Senare månad
Ovido - Quiz & Flashcards