Senaste inläggen

Av Margareta Martimo Johansson - 7 juli 2010 10:35

 

Osteoporos/Benskörhet
Ben är levande vävnad, dess celler byts ut och ändrar form under hela livet. Benmassan i vår kropp ökar hela tiden under uppväxten. Efter 30 års ålder börjar tillväxttakten avta. Vid benskörhet får benvävnaden mer hålrum och blir tunnare. Storleken förändras inte, men benets täthet minskar. Det gör att benet blir skört och lätt bryts, även vid lättare påfrestningar. Kvinnor som genomgått klimakteriet drabbas särskilt ofta av benskörhet. Det beror på att det kvinnliga könshormonet östrogen spelar en viktig roll vid kroppens lagring av kalk i skelettet. Ju äldre man blir, desto oftare förekommer benskörhet. Kvinnor drabbas oftare än män. Benskörhet gör inte ont och sjukdomen är heller inte farlig, det är följderna av sjukdomen som ger problem och smärta.

Det finns några kända faktorer som kan öka risken för benskörhet; om benskörhet finns i släkten så är risken större att drabbas av det samt om du kommer tidigt i klimakteriet, är rökare, om du är fysiskt inaktiv, äter ensidigt eller om du dricker för mycket alkohol.

För att förebygga benskörhet så kan man; motionera regelbundet under hela livet. Det är aldrig för sent att börja. Fysisk aktivitet stärker benen i kroppen och du får färre benbrott. Träning stärker dessutom musklerna och ger dig bättre balans. Det minskar risken för att du ska falla och skada dig. Ät bra mat med tillräckligt med kalcium och D-vitamin. Sluta rök och drick minder alkohol.

Av Margareta Martimo Johansson - 6 juli 2010 11:21



  Jag var och handlade på Ica Maxi igår, hade inte särskilt brottom så jag strosade lugnt omkring och kollade in vad folk handlade. När jag kom till brödavdelningen så gick jag förbi hyllorna och började kolla in vad som egentligen fanns där. Jag bakar oftast eget bröd men visst när jag inte har tid, ork eller lust så köper jag det som alla andra. Många av förpackningarana ger ett intryck utav att det skulle bakats för hand utav levande människor. Tror någon idag att det står ett gäng bagare med mjöliga händer och bakspade i handen och sliter så att vi ska få nybakat bröd?? Nybakat, färskt eller vad de nu kan kalla det, tror man verkligen att det brödet är lika saftigt och gott när de har så lång hållbarhet?? Funderar man inte längre än vad nästan räcker?? Om man bakar sitt eget bröd så håller det sig i några dagar, smart är ju att frysa in och sedan ta fram på kvällen för att ha gott färskt bröd på morgonen. Väljer man istället att köpa bröd och det håller i veckor så ska man kanske ta sig en funderare, vad har de satt i brödet?? En liten regel som är bra att ha med sig är att ju kortare innehållsförteckning, desto bättre.

Av Margareta Martimo Johansson - 5 juli 2010 10:49

Lite bilder från Wheels som var i lördags. Vi var och ställde ut BMW. Det var jätte kul att se att det var så många som kom fram till Simon och gav han beröm för den "lilla gröna".


 

 


 

 


Av Margareta Martimo Johansson - 2 juli 2010 11:18

Är det samma typ av D-vitamin som man får från tillskott som man får av solen?? Ja det är de, D-vitamin eller cholecalciferol som det kemiskt heter bildas då solens UVB-strålar träffar huden fettväv. När man gör D-vitamin för kosttillskott så gör man på samma sätt, men tillverkar kolesterolförbindelsen (som finns i våran fettväv) och utsätter den för ultraviolett ljus.

Vi som bor i Norden har svårt att täcka vårat D-vitamin behov under vinterhalvåret och kan då behöva tillskott. Små barn, äldre och i kulturer som man har täckande klädsel är det extra viktigt att tänka på att D-vitamin behovet täcks. D-vitamin brist kan bl.a leda till benskörhet, led-och muskelvärk samt hudsjukdomar som psoriasis. D-vitamin finns i fet fisk, ägg, mjölkprodukter och berikade margariner. Men som sagt är solen en utmärkt källa för D-vitamin, det behövs dock inte så många minuter i solen/dag så man behöver inte ligga och pressa så man bränner sig.

Av Margareta Martimo Johansson - 1 juli 2010 11:13

Ikväll kl 19.00 ska det sättas världsrekord, samling på kajen. Man får ju verkligen hoppas att vädret blir bättre än det är nu.



 

Ikväll blev det en tur till I20 med Anco, lite bilder på hur duktiga vi var kommer här.


 


Jag imponerade på mig själv, högt upp trots att jag är så otroligt höjdrädd

 

Då var det där med höjden igen.....

 


Som bambi på hal is men innan sommaren är slut ska jag våga mig upp på den högsta delen

 


 


 


 


 

Gör det inte ont så tar man inte i nog

 

Efteråt så bar inte benen, då vet man att man jobbat

 


Lite roligt hann vi också ha


 

Så här roligt har vi, haka på nästa gång om ni vill ha lika skoj


 



 

Av Margareta Martimo Johansson - 29 juni 2010 11:52

Jag fick en fråga om kostfiber idag och tänkte att då kan jag passa på att lägga ut den här då kanske någon mer får svar på det som de undrat över. Personen ville veta om det egentligen är så viktigt att äta fiberrik kost som det sägs. Svaret är ja, men man behöver inte bli helt hysterisk och bara tänka på fiber när man väljer vad man ska äta, det kan faktiskt bli för mycket av det goda. Äter man väldigt mycket fibrer så kan man få ont i magen, gaser eller diarré. Vi behöver kostfiber för att våra tarmar sa fungera på ett bra sätt, har man en trög mage är det extra viktigt med kostfiber. Äter man fiberrik kost så är det faktiskt bra för hela kroppen, tänderna får arbeta, tarmen mår gott och man får större mättnadskänsla. Blodsockret kommer att stiga långsammare samt att blodfettnivåerna kommer att vara lägre då fiberrik kost oftast innehåller mindre fett. Fiberrik kost kan även förebygga bl.a tjocktarmscancer.


Vi behöver ca 25-35g fibrer/dag, barn behöver något mindre och för dem är det vitigt att tänka på att de täcker sitt energibehov då fiberrik kost oftast är stor i volymen och de kan bli mätta för tidigt. Det är viktigt att barn lär sig äta grövre bröd, grönsaker, frukt och fullkornsprodukter. För lite fibrer mår ingen mage bra av. Glöm inte bort att dricka tillräckligt med vatten, dricker man för lite så finns det risk för förstoppning.


Fiberinnehåll i olika livsmedel
100g havregryn= 10g fibrer
2 skivor rågbröd= 8g fibrer
100g fullkornsmusli=8,1g fibrer
100g röda linser=9,1g fibrer
100g broccoli=2,7g fibrer
100g päron= 6g fibrer
100g morot=2,4g fibrer


Av Margareta Martimo Johansson - 28 juni 2010 11:18

Då var midsommar förbi för i år men roligt hade vi. Massa härliga människor, god mat och slutligen permiär dopp i tunnan.Vi invigde även huset, första natten med folk i huset är avklarad.


Midsommarstången blev i miniatyr variant

 


Massa god mat

 


Nästan hela gänget på plats

 

Efterrätt, rabarberkompott med kesell, digestiv och jordgubbar, himmelskt gott!!

 


Helt underbart

 

Vi hann dessutom måla förrådet

 

Mini målaren Nellie

 


Anco

 


Färdigt

 

Presentation


Att må bra vill vi alla, min blogg handlar om hur man kan göra detta genom bra mat, träning och de där andra små gulkornen som gör livet värt att leva för.

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2011
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards