Senaste inläggen
Vecka 40 såg ut så här
Måndag- Löpning 3km+ styrka
Tisdag- Vila
Onsdag- T-bäcksgympa (kondition)
Torsadg- Vila
Fredag- Vila
Lördag- Promenad 8km
Söndag- Vila
så är det, här har det bakats, saftats och lagts in gurkor.
Saft i stora lass
Blåbärs- och banan/choklad muffins
Enbart tillsatser som är godkända får användas i livsmedel och för att en tillsats ska godkännas måste den bl.a ha ett värde för konsumenten eller vara nödvändig för livsmedlets hantering. Alla tillsatser får inte användas i alla livsmedel, för att få veta vilka tillsatser som är godkända för specifika livsmedel måste man se i lagstiftningen.
Det är meningen att alla ingredienser i ett livsmedel ska deklareras även tillsatser. Tillsatserna ska alltid deklareras med ett funktionsnamn följt av antingen tillsatsens E-nummer eller vedertagna namn. Funktionsnamnet ger förklaring till varför tillsatsen använts. Ett undantag är dock modifierad stärkelse, där varken E-nummer eller vedertaget namn behövs, men man kan ange vilken specifik växtart den är tillverkad av och om den kan innehålla gluten.
Funktionsnamn
Antioxidationsmedel
Bakpulver
Drivgas
Emulgeringsmedel
Fuktighetsbevarande medel
Fyllnadsmedel
Färgämne
Förtjockningsmedel
Geleringsmedel
Klumpförebyggande medel
Konserveringsmedel
Konsistensmedel
Mjölbehandlingsmedel
Modifierad stärkelse
Skumdämpningsmedel
Smakförstärkare
Smältsalter (endast för smältost)
Stabiliseringsmedel
Surhetsreglerande medel
Syra
Sötningsmedel
Ytbehandlingsmedel
Färgämnen E100-180, tillsätts för att produkten ska få finare färg och se mer aptitlig ut. Många färgämnen är helt ofarlig men vissa kan orsaka allergiska reaktioner.
Konserveringsmedel E200-297 + 1105, tillsätts för att öka hållbarheten på produkten.
Antioxidationsmedel E300-385, dess funktion påminner om konsreveringmedel och tillsätts bl.a för att fett inte ska härskna.
Sötningsmedel E420-968, tillsätts för att produkten ska smaka sötare. Det finns både naturilga och artificiella sötningsmedel.
Övriga tillsatser E400-1520
För mer information om tillsatser besök gärna Livsmedelsverkets hemsida www.slv.se eller klicka dig direkt fram till sidan http://www.slv.se/sv/grupp1/Markning-av-mat/Tillsatser-i-mat/
Idag har det blåst storm hela dagen så man är kall in i märgen, vad passar inte bättre då än en god värmande soppa.
1 liter vatten
1 buljongtärning
3 morötter
3 potatisar
1 romanesco
1 (liten) blomkålshuvud
1 broccoli
3 salladslökar
ev salt, peppar och grädde
Glöm inte att göra en god ostsmörgås till soppan.
Livet handlar om aktiva val. Hur tänker du när du väljer vad du ska äta?
1 muffins med glasyr 612kcal = 1330g (1,3kg) morötter 599kcal eller en portion pasta med köttfärssås, ketchup, tomat, gurka, morot och ett glas mellanmjölk 613kcal
1 munk med vaniljkrämsfyllning 197kcal= 375g (3st) äpplen 210kcal eller en smörgås med mujkt Grahamsbröd, bregott, ost 17%, gurka och en kopp kaffe med mjölk 200kcal
Pizza 1200kcal= 1400g (1,4kg) kokt potatis 1092 kcal eller en bakad potatis med lax, creme frachie 28%, ärtor, broccoli, gräslök och ett glas mellanmjölk samt en bit chokladkaka med grädde 40% och kaffe 1118kcal
Så här såg v39 ut för mig
Måndag- Vila
Tisdag- Löpning 4km+ styrka
Onsdag- T-bäcksgympa (core)
Torsdag- Promenad
Fredag- Löpning 6km
Lördag- Vila
Söndag- T-bäcksgymap (core)
Middagen idag blev Flygande Jakob, så underbart gott att man nästan inte kan sluta äta.
Stek kycklingfileer i mindre bitar, koka jasminris, skiva banan och tomat. Blanda grädde och chillisås. Lägg allt i en ugnsfast form, börjar med riset längst ner, sedan kyckling, banan, tomat och jordnötter. Häll över grädden med chillisås. In i ugnen i 10-15 min i 200grader.
Det är sällan jag bakar gofika men idag slog jag till på stort och gjorde Snickerskakor.
Botten
3st ägg
4dl socker
200g margarin
4dl mjöl
3msk vaniljsocker
0,5tsk bakpulver
175g jordnötter
Blanda alla ingredienser och bred ut det i en form med bakplåtspapper i. Fördela nötterna över smeten och grädda i 200 grader i 10-15min
Kolasås
2dl socker
2tsk vaniljsocker
2msk kakao
1dl sirap
1dl grädde
60g margarin
Koka ihop kolasåsen och bred ut den över kakan.
Topping
Smält 200g cholkad och bred det över kakan. Låt stå kallt tills chokladen stelnat.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 |
||||||
5 |
6 |
7 | 8 |
9 |
10 |
11 |
|||
12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
17 |
18 |
|||
19 |
20 |
21 |
22 |
23 |
24 |
25 |
|||
26 |
27 |
28 |
29 |
30 |
31 |
||||
|