Senaste inläggen
2a eller 3e dagen är det dax att börja baka det underbara brödet.
7dl vatten
½ dl rapsolja
1msk salt
2,5 liter rågsikt
Gör så här: Blanda surdegen med fingervarmt vatten (37 grader), olja och salt, tillsätt mjölet. Man kan byta ut valfri mängd av rågsikten mot kruskakli, vetekli, grahamsmjöl eller vetemjöl om man vill. Jag valde att ha i kruskakli. Arbeta ihop degen och låt den sedan jäsa under bakduk i 60min.
Knåda degen lätt och forma fyra limpor. Jäs under bakduk i 30min. Grädda sedan limporna i nedre delen av ugnen i 200grader i ca 40min. Låt dem kallna på galler under bakduk.
Jag valde att göra min surdeg med jäst men det går att göra utan.
25g jäst
3dl rågsikt
3dl vatten
Gör så här: Dela jästen i en bunke, rör ut den med fingervarmt vatten (37 grader) och blanda i mjölet. Låt bunken stå övertäckt i rumstemperatur. Surdegen blir mest aromrik om den får stå minst 2 dygn. Rör ner ½ dl rågsikt efter 1 dygn. Tänk på att inte ha en för liten bunke!
Nu innan jul så kan detta vara gott, Grönsakscurry med jasminris.
1 burk kokosmjölk
morot
gullök
broccoli
gröna ärtor
rapsolja
1-2 mskgurkmeja
1-2 msk chillipeppar eller färsk chilli
ingefära ca 2 cm
Gör så här: Hacka och fräs löken och ingefäran i rapsolja, tillsätt gurkmeja och chilli, fräs i någon min. Tillsätt grönsakerna och häll i kokosmjölken. Koka tills grönsakerna är mjuka. Servera med jasminris och surdegsbröd med ost.
Ibland kan man få höra att exempelvis pastan blir klar snabbare om vattnet kokar riktigt häftigt. Detta är bara en myt eftersom vatten aldrig kan bli varmare än 100 grader. All överskottsenergi kommer att gå åt till att förånga vatten + att din spis och ditt golv blir nerblött.
Rödkål, så gott och fint på julbordet. Ett klart måste hos oss.
För 4-5 personer
1kg rödkål
1 gullök
4-5 äpplen
2 msk rapsolja
4 kryddpepparkorn
6 kryddnejlikor
2 msk socker
2 msk vinäger
1 tsk salt
2 msk svartvinbärsgele
1½ dl rödvin
Gör så här: Skölj och strimla rödkålen fint. Skär löken och äpplena i klyftor. Värm en kastrull med rapsolja i, tillsätt rödkål, lök och äpplen. Krossa kryddpepparkornen och tillsätt dem samt kryddnejlikorna, socker, vinäger och salt. Låt allt koka sakta under lock i ca 30min, rör om då och då, efter 15min tillsätt svartvinbärsgelen och rödvinet.
Vecka 50 såg ut så här för mig:
Måndag- Vila
Tisadg- Vila
Onsdag- T-bäcksgympa
Torsadg- Cykel 30min + rygg och mage
Fredag- Snöskottning :)
Lördag- Vila
Söndag- Vila
Så här innan jul tänkte jag dela med mig av några recept som kommer att hamna på mitt julbord.
Jag är ingen fantast av Janssons frestelse så är det någon annan som tycker likadant eller om man vill ha ett vegetariskt allternativ (innehåller dock ägg) så ska man testa detta.
Krämig spenatgratäng
4 portioner
750g fryst bladspenat
300g champiojoner
150g lätt färskost, gärna med örter
2 ägg
1 lök
1dl torrt vitt vin
20g riven parmesan
rapsolja
salt och peppar
Gör så här: Tina spenaten på svag värme med lite vatten i en kastrull. Häll av vattnet och låt spenaten svalna. Smörj in en ugnsfast form med lite rapsolja. Skala och hacka löken samt skär champinjornerna i tunna skivor.
Stek lök tills den mjuknat, tillsätt svampen och stek den en stund tills det börjar knäppa i pannan, då har vattnet avdunstat från svampen. Häll på vinet, salta och peppra ev andra kryddor efter smak och tycke. Lägg på ett lock och låt sjuda i ca 5min.
Blanda ägg, färsk ost, salt och peppar, rör ner det med spenaten. häll spenatblandningen i den smorda formen och lägg svampblandningen över. Riv parmesan över och grädda i ca 200 grader i ca 25min.
Om man vill kan man äta rätten så eller tillsätta skalad och finstrimlad potstis samt lite grädde för att få den sanna Janssons frestelse känslan. Då behöver den var lite längre i ugnen. Känn så potatisen är mjuk.
Många tänker kanske att kex är mycket nyttigare än godis men kex innehåller ofta mycket fett och socker. Det finns dock bättre och sämre val utav kex, de som innehåller fullkorn, frukt, nötter och/eller mörk choklad är ett bättre val men man måste ändå hålla koll på hur mycket av dem man äter eftersom de innehåller många kcal. Godis däremot innehåller bara socker, du får därför inte i dig några vitaminer, mineraler eller fibrer.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 |
||||||
5 |
6 |
7 | 8 |
9 |
10 |
11 |
|||
12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
17 |
18 |
|||
19 |
20 |
21 |
22 |
23 |
24 |
25 |
|||
26 |
27 |
28 |
29 |
30 |
31 |
||||
|